Η Καουτέρ Αντιμί, που έκανε αίσθηση με τα δύο πρώτα μυθιστορήματά της, γεννημένη στο Αλγέρι το 1986, θέλησε, με Τα πλούτη μας, να δώσει για την πόλη της μια εικόνα που αντιστρατεύεται τις συνήθεις αναπαραστάσεις της. Η νεαρή μυθιστοριογράφος βαδίζει στους δρόμους του Αλγερίου, όπου δεν σταματάει να βρέχει, και αποτυπώνει τη μελαγχολία και το πένθος της για μια παλιότερη εποχή, όταν η λογοτεχνία έβρισκε εύφορο έδαφος για να ανθίσει.
Η Αλγερινή συγγραφέας, Παριζιάνα πλέον από το 2008, περπατώντας στην οδό Χαμανί, πέφτει πάνω σε ένα πολύ μικρό κατάστημα, παράρτημα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αλγερίας. Στη βιτρίνα αυτού που εξακολουθεί να αποκαλείται «Βιβλιοπωλείο Τα Αληθινά Πλούτη», μπορούμε και σήμερα να διαβάσουμε το έμβλημα που χάραξε, το 1936, ο εκδότης και συγγραφέας Edmond Charlot (1915-2004). «Ένας άνθρωπος που διαβάζει αξίζει για δύο». Μαγεμένη από την ιστορία του χώρου, θλιμμένη για τη λήθη στην οποία φαίνεται να έχει πέσει, η Αντιμί τον καθιστά σύμβολο της υποχώρησης του πολιτισμού προς όφελος των αποκλειστικά κερδοσκοπικών επιδιώξεων. Αν έκλεινε αυτός ο χώρος, σκέφτεται η συγγραφέας, σίγουρα θα μετατρεπόταν σε κατάστημα με λουκουμάδες. Θα ζητούσαν από έναν νεαρό να καθαρίσει τα πάντα και να ξεφορτωθεί τα βιβλία, σβήνοντας και τα τελευταία σημάδια μιας ένδοξης ιστορίας.
Η Αντιμί αναβιώνει τη μνήμη εκείνου που ήταν ο πρώτος εκδότης του Αλμπέρ Καμύ και που αφιέρωσε τη ζωή του στο «να εκδίδει, να συλλέγει, να κάνει το κοινό να ανακαλύπτει, να δημιουργεί δεσμούς μέσα από τις τέχνες».
Επινοεί τα προσωπικά σημειωματάρια του Charlot, ζωντανεύει τους ενθουσιασμούς και τις δυσκολίες του, τη μοναξιά του ως εκδότη, αλλά και την αγάπη του για τις συλλογικές προσπάθειες. Η Αντιμί αποδίδει δικαιοσύνη στο Αλγέρι, την πόλη της, και ψάλλει έναν ύμνο –ας ελπίσουμε, όχι νεκρώσιμο– σε όλους όσοι επιχειρούν να μεταδώσουν στους άλλους την αγάπη τους για τη λογοτεχνία.
LeMonde
***
Εύστοχος και ευφυής πίνακας της Αλγερίας τού χθες και του σήμερα.
L`Express
Μια ωδή στη λογοτεχνία. Η Αντιμί έπαιξε και κέρδισε.
LeCanardEnchaîné
Ο Edmond Charlot προσέφερε πολλά στη λογοτεχνία. Είναι, λοιπόν, λογικό η λογοτεχνία να τον ανταμείψει γι` αυτό. Τούτο το έργο ανέλαβε, με το πολύ ωραίο μυθιστόρημά της, η Καουτέρ Αντιμί.
LeNouvelObservateur
Μυθιστόρημα υπέροχο και συγκινητικό της Καουτέρ Αντιμί, μιας γυναίκας ελεύθερης και ταλαντούχας.
LeFigaro
Να βγάλεις από την αφάνεια τον πρώτο εκδότη του Καμύ είναι, πράγματι, ένα θέμα σκέτο χρυσάφι. Θα `πρεπε βέβαια να βρεθεί ο ρυθμός, το βίωμα, η ένταση. Η Αντιμί το πέτυχε με λαμπρό τρόπο.
LeFigaroMagazine
Η Αντιμί, με ύφος απέριττο, κατόρθωσε να αναμείξει την πραγματολογική έρευνα με τη μυθοπλασία.
L`Humanité
Το βιβλίο της Καουτέρ Αντιμί μιλά για ό,τι εναντιώνεται στην εξουσία: τη μνήμη, πρωτίστως, αλλά και τη λογοτεχνία, την κουλτούρα, την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα. Διαφαίνεται η πρόσκληση να επεκτείνουμε την επικράτεια της κουλτούρας, να προωθήσουμε τις εκδόσεις και την παιδεία, να υπερασπιστούμε τον αληθινό πλούτο των βιβλίων, των συγγραφέων, των παθιασμένων δημιουργών, των αναγνωστών τους οποίους θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε.
Nonfiction.fr
Ο συγγραφέας, ο εκδότης, ο βιβλιοπώλης, όπως μας δείχνει το εξαιρετικά γραμμένο μυθιστόρημα της Αντιμί, αποτελούν βασικούς μάρτυρες της Ιστορίας. […] Το μυθιστόρημα καταβροχθίζεται με ταχύτητα αστραπής. Αποτίει έναν ωραίο φόρο τιμής, χάρη σε μια ταλαντούχο συγγραφέα, σε έναν μαχητή του βιβλίου, έναν μεσολαβητή της λογοτεχνίας ανάμεσα στις δύο όχθες της Μεσογείου.
Libération
***
Η Καουτέρ Αντιμί γεννήθηκε το 1986 στο Αλγέρι. Σπούδασε φιλολογία. Το 2008 μετανάστευσε στο Παρίσι. Γράφει στα γαλλικά. Έχει δημοσιεύσει δύο ακόμα μυθιστορήματα: L`Enversdesautres (Βραβείο Prix de Vocation) και Despierresdansmapoche, καθώς και διηγήματα.
Το μυθιστόρημά της Τα πλούτη μας τιμήθηκε με το βραβείο Renaudot των μαθητών λυκείου, το βραβείο Prix de Style και το βραβείο Beur FM Méditerranée, και είχε συμπεριληφθεί στις λίστες υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Goncourt, Médicis, Renaudot και Interallié.