Εγχειρίδιο εγκληματολογίας για τον αστυνομικό και δικαστικό συντάκτη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-02-3270-7
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 16.96 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 250 σελ.
Περιγραφή

Το Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη αποσκοπεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη διδασκαλία της δημοσιογραφίας στη χώρα μας, φέρνοντας πιο κοντά την επιστήμη της εγκληματολογίας με τη διδασκαλία του αστυνομικού και δικαστικού ρεπορτάζ. Το παρόν Εγχειρίδιο αποτελεί έναν πλήρη οδηγό για ζητήματα εγκληματολογικού ενδιαφέροντος, προκειμένου οι αστυνομικοί και δικαστικοί συντάκτες αλλά και οι φοιτητές και απόφοιτοι Δημοσιογραφικών Σχολών να αποκτήσουν ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη γνώση για το αντικείμενο.
Το βιβλίο παρουσιάζει την βασική νομική και εγκληματολογική ορολογία που οφείλει να χρησιμοποιεί ο δημοσιογράφος, ο οποίος καλύπτει δίκες, εγκλήματα και εγκληματολογικά ζητήματα. Παραθέτει τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα σχετικά με τα εγκλήματα κατά ζωής και κατά της γενετήσιας ελευθερίας, τα οποία απασχολούν κατά κύριο λόγο το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ, ώστε ο δημοσιογράφος να γνωρίζει τι ορίζει ο ΠΚ για κάθε μορφή εγκληματικότητας και ποια η μέγιστη ποινή που προβλέπεται. Επίσης, ανοίγει τους φακέλους ειδικών θεμάτων εγκληματολογικού ενδιαφέροντος – γυναικεία εγκληματικότητα, νεανική παραβατικότητα, ηλεκτρονικό έγκλημα, τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα, δημοσιογραφία των πολιτών/citizen journalism.
Στο παρόν Εγχειρίδιο αναπτύσσονται παράλληλα εγκληματολογικές τυπολογίες και διερευνώνται υποθέσεις μεγάλου εγκληματολογικού ενδιαφέροντος που έχουν απασχολήσει εκτενώς τα ΜΜΕ σε Ελλάδα και διεθνώς και έχουν ανοίξει νέους δρόμους στην εγκληματολογική έρευνα. Τέλος, ο αναγνώστης θα ενημερωθεί για πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με εγκληματολογικά ζητήματα υψίστης σοβαρότητας.
Το Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη δίνει έμφαση στην δημοσιογραφική έρευνα, αναδεικνύοντας τα συστατικά στοιχεία της. Αποτελεί ουσιαστικά τη «γέφυρα» ανάμεσα στην εγκληματολογία και τη δημοσιογραφία, παρέχοντας στους αστυνομικούς και δικαστικούς συντάκτες την αναγκαία εγκληματολογική και νομική γνώση για να εμβαθύνουν στις υποθέσεις που εξετάζουν και παρουσιάζουν στο κοινό.