Η εργασία αυτή προσπάθησε να διαπιστώσει πώς οι εξελίξεις οι οποίες λάμβαναν χώρα στην Ελλάδα και ευρύτερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο παρουσιάστηκαν μέσα από την αρθρογραφία του Οικονομικού Ταχυδρόμου, πώς επηρέασαν τις θέσεις του περιοδικού και τις επιμέρους θέσεις των συντακτών του, πώς οι κοινωνικές αλλαγές στην Ελλάδα βρήκαν την αντανάκλασή τους στις σελίδες του περιοδικού, στην αισθητική του, στο έντυπο ως προϊόν, καθώς και πώς επηρέασαν την περαιτέρω εξέλιξή του, κατά τη διάρκεια της δεκαπενταετίας που ακολούθησε την υπό εξέταση περίοδο, μέχρι και την τελική απόφαση διακοπής της έκδοσής του.
Η διαδρομή του εντύπου απηχεί και ανακεφαλαιώνει την πορεία της οικονομικής σκέψης στην Ελλάδα και, κατά κάποιον τρόπο, την εξέλιξη της πραγματικής οικονομίας, με τις κοινωνικές επιπτώσεις που αυτή είχε. Δεδομένου ότι η σημερινή κατάσταση έχει τις ρίζες της στις αποφάσεις που ελήφθησαν (και στις επιλογές που δεν έγιναν) εκείνη την περίοδο, η ανάλυση των εκατέρωθεν απόψεων ρίχνει φως στα σημερινά αδιέξοδα.
Μετά την κατάληψη εξ εφόδου του τότε Οικονομικού Ταχυδρόμου, κυκλοφόρησε το αυτοπροσδιοριζόμενο ως "έντυπο κριτικής ανάλυσης" εβδομαδιαίο ΣΑΜΙΖΝΤΑΤ πασχίζοντας να διασώσει κάτι από το πνεύμα της ελεύθερης, ενίοτε αντιπαραθετικής, μακράν από political correctness συζήτησης στα πλαίσια του Οικονομικού.
Την προσπάθεια εκείνη αρχισυντάκτευσε -ό,τι κι αν αυτό σημαίνει υπό τις συνθήκες ανασφάλειας και έλλειψης πόρων...- ο Σπύρος Βρετός που, όπως θα δει ο αναγνώστης άμα περιπλανηθεί στις σελίδες του βιβλίου αυτού, είχε μιαν ιδιαίτερη σχέση με την εμπειρία του Οικονομικού.