Μετά την επιτυχία που σημείωσε η πρώτη έκδοση, το βιβλίο του Χάρη Τομπουλίδη «Ουρανογραφία - Η Ιστορία και η Μυθολογία των Αστερισμών», επανακυκλοφορεί.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση βιβλίου. Είναι το αποτέλεσμα ακάματης εργασίας δύο δεκαετιών.
Η συνήθης οδός συλλογής στοιχείων για τη συγγραφή ενός βιβλίου είναι η καταφυγή στη βιβλιογραφία, έντυπη ή ηλεκτρονική. Αντίθετα, η αναζήτηση και η εξέταση των πρώτων πηγών είναι ένα έργο τιτάνιας δυσκολίας και προσιδιάζει στους αρχαιολόγους. Εκτός αν μια ευτυχής συγκυρία καταστήσει το έργο αυτό εφικτό. Κάτι τέτοιο συνέβη σε αυτήν την περίπτωση. Ο Χάρης Τομπουλίδης ευτύχησε να εργάζεται σε ένα πανεπιστήμιο, αυτό της Στοκχόλμης, με πολυεθνικό προσωπικό. Με αξιοθαύμαστη σχολαστικότητα ο συγγραφέας προσέτρεχε στους συναδέλφους κάθε εθνικότητας, για να ελέγξει την εγκυρότητα κάποιου μύθου ή την έννοια ενός ονόματος και να σκάψει βαθύτερα, για να φέρει στο φως νέα ευρήματα, τέτοια που η βιβλιογραφία ή το διαδίκτυο δεν έχουν ακόμα καταγράψει, τέτοια που φωλεύουν, συχνά λησμονημένα, στις μνήμες των ανθρώπων και των λαών, σε αυτό που λέμε άγραφη παράδοση. Ο συγγραφέας έλεγξε πολύ καλά τις πηγές του.
Το βιβλίο ξεκινάει με μια εξαιρετικά κατατοπιστική εισαγωγή περί ουρανογραφίας και συνεχίζει με 88 κεφάλαια αφιερωμένα στους ισάριθμους αστερισμούς του ουρανού. Στα κεφάλαια αυτά παρέχεται μεγάλος όγκος πληροφορίας με σαφή διαχωρισμό, ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να βρίσκει εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλει: σε ελεύθερο κείμενο παρατίθενται τα αστρονομικά στοιχεία, ενώ σε πλαίσιο κειμένου τα ιστορικά-μυθολογικά. Αυτός ο διαχωρισμός κάνει monokerosτο βιβλίο πολύ εύχρηστο.
Το πλούσιο κείμενο συνοδεύεται από πίνακες, χάρτες και πανέμορφες ζωγραφικές και χαρακτικές απεικονίσεις των αστερισμών. Προκύπτει τελικά ένα βιβλίο μεγάλης πρακτικής αξίας και υψηλής αισθητικής.
Η Ουρανογραφία του Χάρη Τομπουλίδη είναι ένα βιβλίο που προσφέρει πολλά και τα προσφέρει σωστά. Οπωσδήποτε έχει μια θέση στη βιβλιοθήκη κάθε αναγνώστη που στρέφει ένα βλέμμα ενδιαφέροντος στο χώρο της αστρονομίας.