Το εγχειρίδιο αυτό έχει τιμηθεί με το Chojeong Book Prize το 2005 «διότι συνιστά μια ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη των θαλασσίων μεταφορών, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και πρακτικό επίπεδο».
«Με το εύρος του το βιβλίο αυτό είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα· όποιος το διαβάσει θα καταλήξει αναμφίβολα πολύ καλύτερα ενημερωμένος για τον κόσμο της ναυτιλίας»
Lloyds List, 17 Δεκεμβρίου 1997
Για 5.000 χρόνια η ναυτιλία υπηρετεί την παγκόσμια οικονομία· σήμερα δε είναι τμήμα ενός εξελιγμένου συστήματος μεταφορικών υπηρεσιών προς κάθε γωνιά του πλανήτη. Παρά την οικονομική της πολυπλοκότητα, η ναυτιλία διατηρεί μεγάλο μέρος του ανταγωνιστικού χαρακτήρα και της ώθησης που χαρακτηρίζει τις «τέλειες» αγορές των κλασικών οικονομικών. Το μίγμα αυτό εξεζητημένων υπηρεσιών εφοδιαστικής και αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών την καθιστά μια μοναδική μελέτη περίπτωσης για τα κλασικά οικονομικά σε σύγχρονο περιβάλλον.
Η διευρυμένη και εν πολλοίς αναδιατυπωμένη τρίτη έκδοση της Ναυτιλιακής Οικονομικής χρησιμοποιεί ιστορικές και θεωρητικές αναλύσεις ως πλαίσιο για την πρακτική επεξήγηση της σημερινής λειτουργίας της ναυτιλίας. Ενώ διατηρεί τη δομή της δεύτερης έκδοσης, το εύρος του εγχειριδίου έχει αυξηθεί και περιλαμβάνει:
▪ Μαθήματα από τα 5.000 χρόνια ιστορίας της εμπορικής ναυτιλίας.
▪ Ναυτιλιακούς κύκλους που ανατρέχουν ως το 1741, με σχολιασμό ανά έτος.
▪ Ενημερωμένα κεφάλαια για τις αγορές, το ναυτιλιακό κόστος, τους λογαριασμούς, τα χρηματοοικονομικά της ναυτιλίας και ένα νέο κεφάλαιο για τις κεφαλαιακές αποδόσεις.
▪ Νέα κεφάλαια για τη γεωγραφία του θαλάσσιου εμπορίου, τη θεωρία του εμπορίου και τα εξειδικευμένα φορτία.
▪ Ενημερωμένα κεφάλαια για τη ναυπηγική διαδικασία, την ανακύκλωση και το κανονιστικό πλαίσιο.
▪ Ένα ιδιαίτερα αναθεωρημένο κεφάλαιο για τις προκλήσεις και τις παγίδες της πρόβλεψης.
Με πάνω από 800 σελίδες, 200 γραφήματα, χάρτες, τεχνικά σχήματα και πίνακες, το Ναυτιλιακή Οικονομική είναι σήμερα το πλέον περιεκτικό εγχειρίδιο και πηγή αναφοράς για τον ναυτιλιακό κλάδο· παράλληλα δε, όπως έχει επισημάνει ένας κριτικός, παραμένει ένα «ευανάγνωστο βιβλίο».