Η ουσιαστική προώθηση της φιλαναγνωσίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι σήμερα εντελώς απαραίτητη, και προϋποθέτει διαδικασίες οι οποίες θα στοχεύουν τη δημιουργία νέων στάσεων ώστε ο εν δυνάμει φιλαναγνώστης να είναι δημιουργικός, διαπολιτισμικός και εν τέλει κριτικός. Το βιβλίο πρέπει να αποτελεί μέρος τις καθημερινότητάς του χωρίς προτροπές και καταναγκασμούς.
Τους παραπάνω προβληματισμούς προσπαθήσαμε να αναδείξουμε σε αυτό το βιβλίο, αξιοποιώντας παράλληλα σχεδιασμένο διδακτικό υλικό. Οι δράσεις που προτείνονται και που εντάσσονται στη σχολική πραγματικότητα με πολύ καλά αποτελέσματα αφού έχουν δοκιμαστεί στη σχολική τάξη από τους συγγραφείς, έχουν σαν στόχο να οδηγήσουν αβίαστα και βιωματικά τους μαθητές σε μαγευτικές διαδρομές στον κόσμο των βιβλίων. Ο εκπαιδευτικός μαζί με τους μαθητές του, όχι με τεχνοκρατικό τρόπο αλλά με τρόπο που ταιριάζει στην παιδική ηλικία, δηλαδή με τη χαρά τη δημιουργίας, με το παιχνίδι, με την εναλλαγή των δραστηριοτήτων ανάλογα με το κείμενο και την περίσταση, προσεγγίζουν το λογοτεχνικό κείμενο με δημιουργικό τρόπο.
Σε διαφορετική περίπτωση η όποια προσέγγιση του κειμένου θα είναι μονότονη και θνησιγενής. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ο εκπαιδευτικός και οι μαθητές σε μια “εκδρομή δίχως τέλος”, για να θυμηθούμε και τον Εμπειρίκο, απολαμβάνουν την ομορφιά της τέχνης και της λογοτεχνίας, ανακαλύπτοντας και αλλάζοντας τον εαυτό τους και κατ’ επέκταση τον κόσμο.