Στοχεύω στο «Άριστα» στην Έκθεση. Για τις Εξετάσεις της Γ' Λυκείου
Με 97 κριτήρια εξέτασης
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-493-408-9
Σαββάλας, Αθήνα, 8/2016
Ελληνική, Νέα
€ 18.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 640 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται στους μαθητές που εξετάζονται στην Έκθεση και σε όσους το διδάσκουν.

Περιέχει κωδικοποιημένη θεωρία, ώστε να είναι εύκολα κατανοητή, πρακτικά χρήσιμη και αποτελεσματικά εφαρμόσιμη. Τα θέματα που μπαίνουν στις εξετάσεις έχουν ταξινομηθεί σύμφωνα με ό,τι ζητείται από αυτά. Παρατίθενται, επιλεκτικά, συγκεκριμένα παραδείγματα για κάθε είδος θεμάτων, ακριβώς όπως αυτά διατυπώνονται.

Στη συνέχεια, δίνεται και το περιεχόμενο της απάντησης που πρέπει να δίνεται σε κάθε είδος θέματος και ο τρόπος με τον οποίο αυτή πρέπει να διατυπώνεται, αφού σημασία δεν έχει μόνο τι γράφουμε, αλλά και πώς το γράφουμε. Πιστεύουμε πως είναι καίριας σημασίας όχι μόνο να ξέρει ο μαθητής τι θα του ζητηθεί και πώς θα του ζητηθεί, αλλά και να είναι σε θέση να το διαχειριστεί αποτελεσματικά.

Το πνεύμα αυτό διατρέχει και τα κριτήρια εξέτασης που ακολουθούν. Υπάρχουν κριτήρια εξέτασης που έχουν τεθεί σε εξετάσεις, για να εξοικειώνεται ο μαθητής με τον τύπο των θεμάτων που ζητούνται και να τα διαχειρίζεται σωστά, δηλαδή να είναι σε θέση να δίνει εύστοχες, ορθές, πλήρεις και καλά τεκμηριωμένες απαντήσεις σε αυτά. Υπάρχουν, επίσης, και πολλά άλλα κριτήρια εξέτασης, ταξινομημένα κατά θεματικές ενότητες, με αξιόλογα για το περιεχόμενο, τη δομή και τη γλώσσα τους κείμενα και θέματα σύμφωνα με την εξεταστέα ύλη.

Τέλος, υπάρχουν ασκήσεις για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου κατάλληλες για εξάσκηση του μαθητή, αφού τέτοιες ζητούνται κάθε χρόνο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Σε όλα τα κριτήρια εξέτασης και στις λεξιλογικές ασκήσεις δίνονται απαντήσεις στο τέλος του βιβλίου. Τα κριτήρια και ο τρόπος με τον οποίο αυτά διατυπώνονται είναι, ασφαλώς, πολύ σημαντικά. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι πιο σημαντικές είναι οι απαντήσεις σε αυτά. Γι’ αυτό δόθηκε έμφαση τόσο στο περιεχόμενο των απαντήσεων, όσο και στον τρόπο διατύπωσης και παρουσίασής τους. Συνιστούμε, λοιπόν, στους μαθητές να τις μελετήσουν με επιμέλεια και ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια, για να μυηθούν στο πνεύμα με το οποίο έχουν γραφτεί και να αποκομίσουν από αυτές τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια.

Η διαγραμματική οργάνωση του θέματος, παρόλο που έχει την επάρκεια και τη λογική οργάνωση που απαιτείται, αφήνει στο μαθητή πολλά περιθώρια αυτενέργειας στη συμπλήρωση των γνώσεων, των ιδεών και των επιχειρημάτων που παρουσιάζονται, στη διάρθρωση και στην έκφρασή τους. Η ανάπτυξη των θεμάτων αυτών με πληρότητα, αλληλουχία, συνοχή και καλλιέπεια υπάρχει στο α’ και στο β’ τεύχος του «Πειστικού λόγου», Σπ. Κούτρα, εκδ. Σαββάλας.