Και πλήρωνε η θερμή εποχή από θρούμπι και καβαλίνα , στύφνα και φύκια, πεύκο βαρύ, απ’ τα λεπτά χαλίκια της θαλάσσης κι απ’ τις φωνές των σκύλων τη νύχτα που τα φαρμάκωσε το χέρι αυτού που ζήλεψε την πίστη και τον αναπαμό. Και πήγαινε κι ερχόταν απ’ το παλιό Νησί και μύριζε και σκότωνε αυτούς με τα μαγαρισμένα χέρια, που τόσο ζήλεψε κι αυτή αυτά που ζήλεψαν και που τη σκότωναν χωρίς να τα σκοτώνει.
Τα αφηγήματα (ή το κατά βάσιν ενιαίο αφήγημα) με τίτλο «Ερωτικά σαφές» της Αθηνάς Τιτάκη αποτελείται από τέσσερις ενότητες Νερό, Φωτιά, Αέρας, Φως. Στοιχεία από τα οποία, κατά την οντολογική θεωρία, δομείται ολόκληρος ο κόσμος. Από τις αλληλεπιδράσεις και τις αναμείξεις τους οικοδομούνται όλα τα υλικά και τα άυλα, τα ορατά και αόρατα αντικείμενα του σύμπαντος, αλλά και συντίθενται τα κείμενα του βιβλίου. Με την ενότητα της Γης συμπληρώνει και προσδιορίζει το επίκεντρο των αναφορών της. Aυτές οι τέσσερις διαστάσεις απεικονίστηκαν από τους Πυθαγόρειους φιλοσόφους κατά τον 6ο π.Χ αιώνα σε σύμβολα που εκφράζουν την ουσία των όντων και των φαινομένων
Οι διαρκώς σκόπιμα επαναλαμβανόμενες φράσεις «Ήταν κι οι μέρες που…» ή «Ήταν κι οι φορές που…» διατηρούν τη μορφή ενός ιδιότυπου ημερολογίου, παραπέμπουν ωστόσο στην κοσμογονία, δίνουν δηλαδή την αίσθηση στον αναγνώστη μιας βαθιάς ιστόρησης για τη δημιουργία του σύμπαντος κόσμου, ενός κόσμου που είναι περισσότερο κοντινός στον εσωτερικό ανθρώπινο κόσμο απ’ όσο φανταζόμαστε. Ακριβώς αυτή την αρμονία της φύσης αλλά την αξία της μουσικής καθεαυτής που ο Πυθαγόρας κατέτασσε μαζί με την αστρονομία και τα μαθηματικά/γεωμετρία στις τρεις βασικές επιστήμες για την κατανόηση της ίδιας της ζωής, επικαλείται (συνειδητά ή μη) και η συγγραφέας ως απάντηση στο ασαφές (και καταστροφικό) της σύγχρονης εποχής.
Τις τέσσερις πρώτες ενότητες του βιβλίου της Τιτάκη κλείνουν ισάριθμες επιστολές προς το ποτάμι (ενότητα: Νερό), ηφαίστειο (ενότητα: Φωτιά), άνεμο (ενότητα: Αέρας) και τη γη στην ομώνυμη ενότητα.
Με τον τίτλο «Ερωτικά σαφές» η συγγραφέας αφήνει μια ανοιχτή ματιά στην γονιμότητα και τη δημιουργία και με τα κείμενα στο σύνολό τους δίνει μια παραβολική απάντηση με λυρισμό, αισθαντικότητα και λόγο απαλό στα όσα μπορούν να διαδραματιστούν στο ψυχικό αλλά και εξωτερικό περιβάλλον μιας ύπαρξης σύμφωνα με τον συμβολικό κόσμο και χρόνο.
Η Αθηνά Τιτάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νίκαια. Εκεί τελείωσε το σχολείο και σπούδασε μαιευτική. Από το 1990 ζει και εργάζεται στην Τρίπολη Αρκαδίας. Ποιήματα και κείμενά της έχουν αναρτηθεί σε blogs, ενώ έχει συμμετάσχει σε δύο συλλογικές ποιητικές εκδόσεις της διαδικτυακής ομάδας CRAFT (CRAFTBOOK I-II) από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη και Μικρές Εκδόσεις αντίστοιχα. Συνεργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά. Η πρώτη της ποιητική συλλογή «Κατόπιν αιφνιδιασμού» εκδόθηκε το 2014 από τον Μανδραγόρα.