Φυλή, εθνότητα, εθνικότητα, θρησκεία, φύλο, σεξουαλικότητα: τις προηγούμενες δύο δεκαετίες δόθηκε πολλή προσοχή σε τέτοιου είδους συλλογικές ταυτότητες. Απαιτούν αναγνώριση και σεβασμό, ενίοτε σε βάρος άλλων πραγμάτων στα οποία αποδίδουμε αξία. Σε ποιο βαθμό όμως οι «ταυτότητες» περιορίζουν την ελευθερία μας, την ικανότητά μας να ζήσουμε μια ατομική ζωή, και σε ποιο βαθμό εξυπηρετούν την ατομικότητά μας; Σε τούτο το θαυμάσιο έργο, ο διάσημος φιλόσοφος Kwame Anthony Appiah αντλεί έμπνευση από στοχαστές όλων των εποχών και όλου του κόσμου για να διερευνήσει αυτά τα ζητήματα.
* * *
Ο Κουάμε Άντονυ Άπια γεννήθηκε το 1954 στο Λονδίνο, με καταγωγή από την Γκάνα (από την πλευρά του πατέρα του) και την Αγγλία (από την πλευρά της μητέρας του). Μεγάλωσε στην Γκάνα. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, όπου και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Κορνέλ, Ντιουκ, Γέιλ, Χάρβαρντ, στην École des Haute Études του Παρισιού, καθώς και σε άλλα πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και της Αφρικής. Το 2002 εξελέγη καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, και το 2014 καθηγητής φιλοσοφίας και νομικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU). Είναι επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Κολούμπια, Χάρβαρντ και Εδιμβούργου.
Έχει εκδώσει πολλά βιβλία με αντικείμενο την ηθική και πολιτική φιλοσοφία, τις πολιτισμικές σπουδές και τις θεωρίες του φύλου, της φυλής και της ταυτότητας, καθώς επίσης και μυθιστορήματα.
Στα ελληνικά, κυκλοφορεί και το βιβλίο του Κοσμοπολιτισμός (εκδόσεις Αλεξάνδρεια), ενώ συμβολές του δημοσιεύονται στο βιβλίο του Τσαρλς Ταίηλορ Πολυπολιτισμικότητα (εκδόσεις Πόλις) και στο βιβλίο της Martha Nussbaum Υπέρ πατρίδος (εκδόσεις Scripta).
* * *
«Η Ηθική της ταυτότητας προσφέρει ό,τι ακριβώς υπόσχεται, με υπέροχη ευθύτητα. Ερευνά τις απαιτήσεις της “ατομικότητας” και απορρίπτει κάποιες ακραίες αντιλήψεις για τις προϋποθέσεις της αυτονομίας. Εξετάζει τη σχέση της προσωπικής και της ομαδικής ταυτότητας με την ηθική… Ο Appiah μάς διδάσκει πώς να γράφουμε για τις στενές, συγκροτητικές σχέσεις που κατέχουν κεντρική θέση στη ζωή μας».
ALAN RYAN, New York Review of Books
«Ευχάριστο και σαφές. […] Η εξαίσια ρητορική ποιότητα αυτού του βιβλίου προσφέρει τα πειστικότερα τεκμήρια υπέρ της θέσης του. […] Διαβάζοντας την Ηθική της ταυτότητας μπαίνουμε στο σύμπαν που περιγράφει και φανταζόμαστε πώς θα ήταν να ζούμε σε έναν τόσο πολιτισμένο και ευρύχωρο κόσμο».
JONATHAN FREEDMAN, New York Times Book Review
«Ο Kwame Anthony Appiah αναλαμβάνει να συνδυάσει μια μορφή φιλελευθερισμού, που φιλοδοξεί να αποκτήσει καθολική εγκυρότητα, με την πλήρη αναγνώριση και αποδοχή της σημαντικής πολιτισμικής και ηθικής ποικιλομορφίας που χαρακτηρίζει τον κόσμο μας. […] Είναι ένα ανθρωπιστικό και αισιόδοξο όραμα, διατυπωμένο με ευφράδεια».
THOMAS NAGEL, New Republic
«Είναι δύσκολο να πω τι εκτιμώ περισσότερο σε αυτό το βιβλίο: την κομψότητα του ύφους του Appiah, το εύρος των γνώσεών του ή τη φιλοσοφική οξύτητα της ανάλυσής του».
CARL ELLIOTT, American Prospect