Κοινωνία και αθλητισμός στην Ελλάδα
Κοινωνιολογικές και ιστορικές προσεγγίσεις
Επιμέλεια κειμένου: Ζαϊμάκης, Γιάννης || Φουρναράκη, Ελένη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-221-631-6
Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 11/2022
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 23.32 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 368 σελ.
τ. 1
Περιγραφή

Κοινωνικοί επιστήμονες από διαφορετικές πειθαρχίες καταθέτουν εδώ πρωτότυπες έρευνες γύρω από το παρελθόν και το παρόν των αθλητικών πρακτικών και επιλέγουν τον αθλητισμό ως προνομιακό πεδίο για να κατανοήσουν τη σύγχρονη κοινωνία.

Ο αθλητισμός βρίσκεται στις ρίζες των νεότερων αστικών κοινωνιών και συνδιαμορφώνεται ιστορικά με αυτές, ως συστατικό μέρος της κοινωνικής τους οργάνωσης. Είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως αυτές τις κοινωνίες χωρίς να γνωρίσουμε σε βάθος το αθλητικό φαινόμενο. Αλλά και αντίστροφα: η κατανόηση του αθλητισμού είναι αδύνατη αν δεν τον θεωρήσουμε ως διακριτό αντικείμενο των κοινωνικών επιστημών, ισοδύναμο με άλλα μείζονα αντικείμενα έρευνας και θεωρητικής αναζήτησης· κι αν δεν τον δούμε έξω από τις μυθοποιήσεις και τις εξιδανικεύσεις της κυρίαρχης αθλητικής ιδεολογίας, που έχει την τάση να παρουσιάζει τον αθλητισμό ως μια φυσική και εγγενώς θετική ανθρώπινη έξη, πέρα από την κοινωνία, τις συγκρούσεις και τις εξουσιαστικές δομές της, δηλαδή πέρα από την ιστορία.

Τα κείμενα αυτού του τόμου αποτυπώνουν τις εγχώριες ερευνητικές αναζητήσεις και επιστημονικές ζυμώσεις που συντελούνται αυτή την περίοδο στο πεδίο του αθλητισμού, ανταποκρινόμενα στην ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ ερευνητών και ερευνητριών από διαφορετικούς κλάδους. Κοινωνιολογικά και ιστορικά στην πλειονότητά τους, αναδεικνύουν διαφορετικά ερευνητικά εγχειρήματα και προσεγγίσεις του αθλητικού φαινομένου, που αφορούν την κοινωνική οργάνωση των σπορ, τις κοινωνικές πρακτικές που αναπτύσσονται γύρω απ’ αυτά, τη συγκρότηση και διαπραγμάτευση ταυτοτήτων, τους λόγους, τα συμβολικά νοήματα και τα αξιακά συστήματα που διαπερνούν τους αθλητικούς κόσμους.