Το Οδοιπορικό ενός αγωνιστή
Από το Καϊμακτσαλάν της Αντίστασης και του Εμφύλιου στην πολιτική προσφυγιά
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-458-616-5
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 10/2015
Ελληνική, Νέα
€ 15.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 232 σελ.
Περιγραφή

«Πήγα πρώτος κι έφυγα τελευταίος», ήταν τα πρώτα λόγια που άκουσα όταν συναντήθηκα με τον Ταρζάν. Οι αμέσως επόμενες κουβέντες του: «Όταν διαβάσεις ολόκληρο το βιβλίο, θα απορήσεις πώς έζησα».

Απόστολος Πατελάκης, Ιστορικός, πρώην πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία

Οι αναμνήσεις ενός βετεράνου της εθνικής αντίστασης με κριτική ματιά και εύστοχο σχολιασμό.  Ο Γιάννης Συμεωνίδης, όπως πολλοί νέοι της γενιάς του, παιδί μιας φτωχής οικογένειας από ένα προσφυγικό χωριό της Έδεσσας, άφησε το Γυμνάσιο για να καταταχτεί στην ΕΠΟΝ και αργότερα στον ΕΛΑΣ. Φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες οι οποίες τον ώθησαν να ανέβει πάλι στο βουνό. Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της Ιστορίας (Μπελογιάννης, Λαμπράκης κ.ά.) και κλήθηκε να πάρει σοβαρές αποφάσεις.

Η συνέχεια, αποτέλεσμα της σύμπτωσης φανατισμών, λαθών και εξωτερικών παρεμβάσεων, είναι λίγο πολύ γνωστή. Βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στο Βουκουρέστι, όπου διετέλεσε διευθυντής στο ελληνικό Λύκειο για 15 χρόνια (1957-1972) και, τέλος, επέστρεψε ξανά στην Ελλάδα.

Η μανία των αντιφρονούντων να οργώσουν το γήπεδο της ομάδας του χωριού του, επειδή οι ποδοσφαιριστές της είχαν ενταχθεί στον ΕΛΑΣ, οι κρυφές και υστερόβουλες επιδιώξεις των Σλαβομακεδόνων του ΔΣΕ, η ζωή του στην παρανομία μετά την ήττα, η κομματική σχολή για την προετοιμασία της εισόδου στην Ελλάδα, η περιπέτεια των ανταρτών που κατηγορήθηκαν ως πράκτορες του Τίτο, επειδή υποχωρώντας είχαν καταφύγει στη Γιουγκοσλαβία, είναι μερικές μόνο από τις αναφορές του συγγραφέα που προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κείμενό του. Από την αφήγησή του δεν λείπουν και τα ευτράπελα περιστατικά, μέσα από τα οποία προσπαθεί να αναδείξει το κλίμα της εποχής και να κριτικάρει τη στενοκεφαλιά κάποιων κομματικών στελεχών.

Ο συγγραφέας, μακριά από φανατισμούς και μισαλλοδοξίες, καταγράφει τις εμπειρίες του από μια εποχή που σημάδεψε ανεξίτηλα όχι μόνο τη γενιά του αλλά και την ιστορία της χώρας. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μαρτυρία για όσους θέλουν να γνωρίσουν και άλλες μικρές πτυχές της τραγωδίας εκείνης της χρονικής περιόδου.