Η γραφή του κόσμου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-435-490-0
Πόλις, Αθήνα, 10/2015
Ελληνική, Νέα
€ 15.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 264 σελ.
τ. 1
Γαλλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

Έκτος αιώνας μετά Χριστόν. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία της Δύσης έχει καταρρεύσει, δίνοντας τη θέση της στα ασταθή «βαρβαρικά» βασίλεια. Η Κωνσταντινούπολη, ωστόσο, δεν εγκαταλείπει την ελπίδα ανάκτησης των χαμένων εδαφών. Στην καρδιά αυτής της ταραγμένης εποχής, που σπαράσσεται από θρησκευτικές έριδες, δύο ιστορικά πρόσωπα θα προσπαθήσουν να ανοίξουν τον δρόμο για μια καινούργια κοινωνία.

                Ο Κασσιόδωρος, Ρωμαίος από παλιά γενιά, διανοούμενος και κρατικός αξιωματούχος που πέρασε στην υπηρεσία του Οστρογότθου Θεοδώριχου, του νέου κυρίαρχου της Ιταλίας, προωθεί μια πολιτική ειρήνης, ανεκτικότητας και ανάμειξης των πληθυσμών. Όταν τα σχέδιά του συντρίβονται από την τυραννική εξουσία και τον πόλεμο, αποσύρεται από τα εγκόσμια και ιδρύει ένα μοναστήρι, το Βιβάριο, αφιερωμένο στη διατήρηση της αρχαίας κουλτούρας, κοσμικής και ιερής.

                Η Θεολίνδα, νεαρή Γερμανίδα πριγκίπισσα αρραβωνιασμένη με έναν Φράγκο βασιλιά, το σκάει στα δεκαέξι της χρόνια για τη βόρεια Ιταλία, όπου προσφέρει τον εαυτό της στον βασιλιά των Λογγοβάρδων Αυθάριο. Θα αποδειχθεί βασίλισσα δυναμική, τολμηρή, και θα παίξει αποφασιστικό πολιτικό ρόλο, προσπαθώντας να εδραιώσει τις λογγοβαρδικές κατακτήσεις μέσω μιας μυστικής συμμαχίας με τον πάπα Γρηγόριο τον Μεγάλο.

                Αυτή η περίοδος είναι επίσης πολυμήχανη και γεμάτη πλούτο. Ο Ιουστινιανός στη Κωνσταντινούπολη χτίζει την Αγία Σοφία, ο Χλωδοβίκος ιδρύει στη Γαλατία τη φραγκική δυναστεία, ο Βενέδικτος της Νουρσίας οργανώνει τη μοναστική ζωή στη Δύση. Ένας μοναχός ονόματι Διονύσιος καταρτίζει ένα ημερολόγιο ξεκινώντας από τη γέννηση του Χριστού…

                Το μυθιστόρημα του Taillandier διασχίζει τον αιώνα, ταξιδεύει στον ευρωπαϊκό χώρο και στην Κωνσταντινούπολη, και αφηγείται με σαγηνευτικό τρόπο τις συναρπαστικές περιπέτειες ανθρώπων που οραματίστηκαν, διεκδίκησαν και αγωνίστηκαν σ’ έναν κόσμο «μέσα στον οποίο βλέπουμε να διαγράφεται με τρόπο συγκεχυμένο το περίγραμμα της δικής μας Ευρώπης ακόμα και σήμερα».

* * *

O Φρανσουά Ταγιαντιέ γεννήθηκε το 1955 στο Clermont-Ferrand της Γαλλίας. Σπούδασε φιλολογία και εργάσθηκε ως καθηγητής στη μέση εκπαίδευση και ως δημοσιογράφος.

                Από τις εκδόσεις Πόλις είχαν παλιότερα κυκλοφορήσει τα βιβλία του Aνιέλκα, (Μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας), και Η περίπτωση Τζεντίλε.

* * *

Στη Γραφή του Κόσμου ο François Taillandier γίνεται ιστορικός και συνάμα θαυμάσιος μυθιστοριογράφος, για να απεικονίσει το πέρασμα από το χάος στον πολιτισμό, στη ρημαγμένη Ιταλία του 6ου αιώνα.

Culture/livres

Ήταν μια εποχή σκοτεινή, σπαρασσόμενη, σημαδεμένη από ξέφρενες επελάσεις, φόνους, εξάρσεις ευσέβειας, ειδωλολατρικές τελετουργίες. Οι γνώσεις μας γι’ αυτήν είναι ασαφείς, κάποιες θολές αντιλήψεις, σαν να πρόκειται για ένα τέλος ή για μια αρχή, αλλά τίνος πράγματος; Ο François Taillandier αναλαμβάνει ένα φιλόδοξο έργο: να διηγηθεί αυτή την περίοδο που εκτείνεται από το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι τον σχηματισμό των βασιλείων της μελλοντικής Ευρώπης.

                Τελειώνουμε το βιβλίο με το αίσθημα ότι αυτή η περίοδος, που τόσο λίγο γνωρίζουμε, είναι πλούσια όχι μόνο σε ανασκιρτήματα και βάσανα, αλλά και σε σπέρματα πνευματικότητας και ανθρωπιάς που θα δημιουργήσουν την κατοπινή Ευρώπη: ανάμειξη των λαών, των εθίμων και των πίστεων, που ενοποιούνται με δυσκολία στο πέρασμα των αιώνων. Είμαστε ευγνώμονες στον François Taillandier για την καλύτερη γνώση αυτής της εποχής και την κομψότητα της ιστορικής του αφήγησης.

LeMagazineLittèraire

Με τη Γραφή του Κόσμου ο François Taillandier ξαναζωντανεύει τον 6ο αιώνα και ανεβάζει σε ψηλότερο επίπεδο το ιστορικό μυθιστόρημα.

                Για να καταλάβουμε ότι η Γραφή του Κόσμου είναι ένα σημαντικό βιβλίο, δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα γεγονότα τα οποία –μετά την καθαίρεση του Ρωμύλου Αυγούστου, τελευταίου αυτοκράτορα της Δύσης, το 476μ.Χ.– οδήγησαν τον κόσμο σε αιώνες αβεβαιότητας, στον χαοτικό και αιματηρό μετασχηματισμό του αρχαίου πολιτισμού σε έναν άλλο, που δεν ξέρουμε πώς ακριβώς να τον ονομάσουμε: τον δικό μας.

                Ο Taillandier έχει το ταλέντο να συλλαμβάνει την ανθρώπινη ανησυχία, όποιο και αν είναι το αντικείμενό της, στα μύχια βάθη, εκεί όπου υπάρχει μόνο μια επιθυμία, κοινή στους κατοίκους της Ραβέννας, της Ρώμης ή της Κωνσταντινούπολης του 6ου αιώνα και στον σημερινό αναγνώστη.

LeMondeDesLivres

Ο νέος ιστορικός κύκλος του François Taillandier καταδύεται σε μια Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία που δυσκολεύεται να ανασάνει, ενώ δεν λείπουν οι ομοιότητες με τον δικό μας κόσμο. Ένα μεγάλο έργο.

L’Express

***

στο εξώφυλλο:

Zavattari: Η Θεοδελίνδα παρακολουθεί τις πρώτες εργασίες ανέγερσης του καθεδρικού ναού της πόλης Μόντσα· λεπτομέρεια της Θεοδελίνδας και μιας κυρίας της συνοδείας της (τοιχογραφία του καθεδρικού ναού της πόλης Μόντσα, 15ος αιώνας)