Τα τελευταία χρόνια ο τομέας της ενέργειας έχει αναδυθεί ως ένας σημαντικός άξονας μελέτης στο διεθνές περιβάλλον και τις Διεθνείς Σχέσεις. Με γνώμονα την απόφαση σχετικά με μια κατεύθυνση που παίρνει ένα κράτος, έρχεται αντιμέτωπο με εξωτερικούς δρώντες ενώ ροές πολιτικών στάσεων γεννώνται και στο εσωτερικό του.
Χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο αναλυτικό πλαίσιο, προσεγγίζουμε την υπόθεση του αγωγού πετρελαίου Burgas - Αλεξανδρούπολη, αντλώντας στοιχεία και πληροφορίες από έγκυρες πηγές. Οι τρεις συνεντεύξεις με τους Ευριπίδη Στυλιανίδη, Αλέξανδρο Μαλλιά και Παναγιώτη Μπεγλίτη, αποκτούν ιδιαίτερη αξία, βλέποντας πλέον τα πράγματα από μια σχετική χρονική απόσταση.
Το βιβλίο εστιάζει στην περίοδο 2006 - 2009 καθώς και στο ευρύτερο πεδίο της διεθνούς πολιτικής. Σε αυτή την περίοδο έχουμε τη μεγαλύτερη κινητικότητα στην Ελλάδα σε σχέση με τον ενεργειακό τομέα.
Ο αγωγός Burgas - Αλεξανδρούπολη, μαζί με άλλα έργα ενεργειακών υποδομών, απετέλεσε για την κυβέρνηση Καραμανλή μέρος ενός σχεδιασμού προώθησης των ελληνικών συμφερόντων που οδηγούσε παράλληλα και σε μια σημαντική αναπροσαρμογή των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας μαζί με τις συμφωνίες για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.
Η Ελλάδα για πρώτη φορά διεκδικούσε με αξιώσεις την είσοδό της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, βρισκόταν πολύ κοντά στην υλοποίηση δύο αγωγών, ενός πετρελαίου και ενός φυσικού αερίου, που θα πέρναγαν από το έδαφός της χωρίς να διασχίζουν τουρκικό έδαφος. Στο βιβλίο μελετώνται οι επαγωγές και οι αλληλεπιδράσεις αυτών των εξελίξεων, και αναλύονται πτυχές που επηρεάζουν αμφίδρομα το εγχώριο, το περιφερειακό και το διεθνές περιβάλλον.