Το βιβλίο αυτό βασίζεται στο σύνολο των δικαστικών αποφάσεων που έκριναν απεργιακές διαφορές και εκδόθηκαν στα Πρωτοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης την περίοδο από το 2009 έως και το 2014.Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των αποφάσεων, που είναι αδημοσίευτη στο νομικό τύπο, αναλύεται και κατηγοριοποιείται για πρώτη φορά. Γίνονται κριτικές αναλύσεις για τους νόμιμους και παράνομους σκοπούς της απεργίας, τις τυπικές προϋποθέσεις άσκησης του δικαιώματος, τις ιδιαιτερότητες της απεργίας στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στους ΟΤΑ και στο Δημόσιο, τις περιπτώσεις καταχρηστικότητας μιας απεργίας, καθώς και για όλα τα συναφή δικονομικά ζητήματα που ανακύπτουν. Εντοπίζονται όλες εκείνες οι νομικές παρερμηνείες που έγιναν νομολογιακές συνήθειες και οδήγησαν σταδιακά στην αποκαθήλωση του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας.
Παρατίθενται στο πρώτο παράρτημα δικαστικές αποφάσεις με ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον και στο δεύτερο παράρτημα όλη η σχετική νομοθεσία.
Πρόκειται για πολύτιμο βοήθημα τόσο για τους δικαστές και τους δικηγόρους που ασχολούνται με απεργιακές διαφορές, όσο και για τα συνδικαλιστικά σωματεία που εξακολουθούν να παλεύουν -σε πείσμα των καιρών- με μοναδικό όπλο το άρθρο 23 παρ. 2 του Συντάγματος.