Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ και στη σειρά«Ροές / Ποίηση»κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή του Γιάννη Κονδυλόπουλου με τίτλο Ορισμένου χρόνου.
Πρόκειται για μια πολύ διαφορετική ποιητική σύνθεση: επικαιρικοί, έμμετροι στίχοι, πικροί και παιγνιώδεις, οι οποίοι, σε τροχαϊκούς, ίαμβους και ανάπαιστους, ζωντανεύουν για τον αναγνώστη μια πολυδιάστατη τοιχογραφία της εποχής μας.
Ο Γιάννης Κονδυλόπουλος, συνεχίζοντας την παράδοση της κοινωνικής σατιρικής ποίησης του Σουρή –την οποία υπηρέτησαν συχνά ήσσονες αλλά και μεγάλοι (Βάρναλης, Παλαμάς κ.ά.) ποιητές, για να διεκτραγωδήσουν / στηλιτεύσουν, σαρκάζοντας, τα πάθη και τη μοίρα της φυλής–, ταυτίζει εδώ τον Έλληνα με τον πολυμήχανο και πολύπαθο Οδυσσέα: εκκινώντας από γεγονότα ή συμπεριφορές στην Ελλάδα της μεταπολιτευτικής κρίσης, περιγράφει ομηρικές/διαχρονικές περιπέτειες και μας οδηγεί σε μια ανάδρομη ιστορική διαδρομή.
«Η ηρωική εποχή επιφύλαξε στον Οδυσσέα της, εκτός από πολυετή βάσανα, και το νόστιμον ἦμαρ» λέει ο Γιάννης Κονδυλόπουλος στον πρόλογο. Και αναρωτιέται: «Τι επιφυλάσσει, άραγε, στους ήρωές της η δική μας εποχή, όπου όλα μοιάζουν είδωλα αντεστραμμένα μέσα σε έναν παραμορφωτικό καθρέφτη;».
Πότε Οδυσσέας, πότε Τηλέμαχος και πότε Ελπήνωρ, ο Έλληνας διάγει τον ατελεύτητο νόστο του μέσα στο φως ή το σκοτάδι, παρέα με τους ζωντανούς και τους πεθαμένους του. Κύκλωπας ή Ποσειδώνας απέναντί του ο Χρόνος, που φίλος δεν πιάνεται. Πλάι σε όλα αυτά, ένα φως αδυσώπητο, που περισσότερο τυφλώνει παρά φωτίζει. Κατά συνέπεια, η τραγικά προδιαγεγραμμένη πτώση επέρχεται πάντα «εις την κορύφωσιν της εορτής».
Η ηρωική εποχή επιφύλαξε στον Οδυσσέα της, εκτός από πολυετή βάσανα, το νόστιμον ἦμαρ. Τι επιφυλάσσει, άραγε, στους ήρωές της η δική μας εποχή, όπου όλα μοιάζουν είδωλα αντεστραμμένα μέσα σε έναν παραμορφωτικό καθρέφτη; Και τι άλλο μπορεί να γεννήσει από κραυγή ή σαρκασμό; Στον αναγνώστη μένει να αποφασίσει αν θα μοιραστεί το ταξίδι μαζί με τους ήρωες αυτών των κειμένων ξεκινώντας από το οριακό του τέλος ή από την αδιέξοδη αρχή του.