Από την εποχή της πρώτης έκδοσης του έργου αυτού, το 2003, έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τόσο σε νομικό όσο και σε πραγματικό επίπεδο. Τούτο κατέστησε επιτακτική την ενημέρωση του παρόντος έργου, χωρίς πάντως να αλλάζει ο χαρακτήρας του.
Το περιεχόμενο του βιβλίου καλύπτει το σύνολο της ύλης του «οργανωτικού» συνταγματικού δικαίου: - ΄Εννοια και λειτουργίες του Συντάγματος - Συντακτική και αναθεωρητική εξουσία - Συνοπτική ελληνική συνταγματική ιστορία - Εγγυήσεις τηρήσεως του Συντάγματος - Σχέση διεθνούς και εσωτερικού δικαίου - Σύνταγμα και ευρωπαϊκή ενοποίηση - Θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές ή οργανωτικές βάσεις του πολιτεύματος - Όργανα του κράτους.
Όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογό του, πρόκειται για έργο συνειδητά «αιρετικό», σε κάποιο βαθμό, το οποίο αμφισβητεί σε πολλά σημεία τόσο την ορθότητα ορισμένων παραδοσιακών θεωρητικών παραδοχών, όσο και την ευστοχία κάποιων νομολογιακών λύσεων που δόθηκαν σε καίρια ζητήματα του συνταγματικού βίου της χώρας μας, παρακινώντας έτσι τον αναγνώστη σε παραπέρα κριτική εμβάθυνση.