Το ανά χείρας βιβλίο καρπός πολύχρονης διδασκαλίας και έρευνας στο σχετικό πεδίο, γράφτηκε με την φιλοδοξία να προσφέρει στον αναγνώστη όχι μόνον καθιερωμένες στο πεδίο αυτό γνώσεις, αλλά και τεκμηριωμένες αναθεωρήσεις τους.
Παράλληλα, αποτελεί την πρώτη προσπάθεια να μελετηθεί η εκπαιδευτική λειτουργία του Νεοελληνισμού σε ένα ευρύτατο ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο: πριν από το κράτος, έξω από το κράτος, στο κράτος.
Νίκος Π. Τερζής, ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ., σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης (Φιλολογία) και στην Σχολή Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών (Παιδαγωγική, Φιλοσοφία, Κοινωνιολογία, Ψυχολογία) του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, υφηγητής της Παιδαγωγικής και, εν συνεχεία, καθηγητής στην Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης (Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής).
Δίδαξε θέματα Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης, Συγκριτικής Παιδαγωγικής, Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης.
Διετέλεσε πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος (1993-97) και της Βalkan Society for Pedagogy and Education (1997-2009).
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)