Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η Κίνα, με το τεράστιο μέγεθός της, τον οικονομικό της δυναμισμό και τις πολιτικές δεξιότητες των ηγετών της, είναι μακροπρόθεσμα ο πιο σοβαρός διεκδικητής της παγκόσμιας ηγεμονίας. Ασφαλώς υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις για να επιτύχει κάτι τέτοιο: πρώτον, να συνεχιστεί η οικονομική της ανάπτυξη και, δεύτερον, να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα. Τίποτε από τα δύο δεν είναι βέβαιο. Παρά το ότι πολλοί μιλούν για την «ανερχόμενη υπερδύναμη» και για τον «κινεζικό αιώνα», οφείλει κανείς να είναι προσεκτικός. Οι προβλέψεις στις κοινωνικές επιστήμες είναι πάντοτε επισφαλείς και το μέλλον συχνά επιφυλάσσει εκπλήξεις.
Ένα εξαίρετο βιβλίο που απαντά σε σημαντικά ερωτήματα: Γιατί οι σχέσεις της Λαϊκής Κίνας με την Ελλάδα πρέπει να εξετάζονται στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων της Κίνας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ; Πώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην Κίνα-οικονομικό εταίρο και την Κίνα-γεωπολιτικό ανταγωνιστή; Σε τελευταία ανάλυση, μπορείς να εμποδίσεις έναν οικονομικό γίγαντα να συμπεριφέρεται σαν υπερδύναμη;
Aλέξανδρος Μαλλιάς
Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον (2005-2009)
Στον ΟΗΕ η Κίνα μου έδωσε την εντύπωση ατσαλιού επενδυμένου με βαμβάκι. Θα κατακτήσει η Kίνα την κορυφή; Κι αν ναι, πώς και πότε; Οι πολύπλευρες ενδελεχείς αναλύσεις στα 13 κεφάλαια του πρωτοπόρου για την χώρα μας αυτού βιβλίου συνθέτουν μια σοβαρή απάντηση στο ερώτημα…
Σωτήρης Μουσούρης, τ. Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας ΟΗΕ
Εθνικός εκπρόσωπος στο Ίδρυμα Ασία-Ευρώπη (ASEF)
Ένα βιβλίο που εμπλουτίζει την πενιχρή ελληνική βιβλιογραφία για τη σύγχρονη Κίνα και προσφέρει ένα πολύ χρήσιμο βοήθημα στον έλληνα αναγνώστη για την κατανόηση των περίπλοκων διεθνών ζητημάτων που θέτει η εκρηκτική άνοδός της στο διεθνές σύστημα. Ταυτόχρονα ένα βιβλίο που αποδεικνύει το δυναμισμό και την εξωστρέφεια της ελληνικής διεθνολογικής κοινότητας…
Δημήτρης Καιρίδης, Αν. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων,
Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Δικτύου Ναυαρίνου