Το `Ανθρωποκυνηγητό: Ιστορία και φιλοσοφία της κυνηγετικής εξουσίας` πραγματεύεται την καταδίωξη ανθρώπων, από τους είλωτες στην αρχαία Σπάρτη έως τους παράνομους μετανάστες στις μέρες μας. Προσεγγίζοντας ζητήματα εξουσίας και κυριαρχίας και ενσωματώνοντας στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη του ιστορικά γεγονότα και φιλοσοφικό στοχασμό, ο Gregoire Chamayou εξετάζει το ζήτημα της συστηματικής και οργανωμένης καταδίωξης ανθρώπων και ομάδων οι οποίοι προκάλεσαν την εξουσία, διέπραξαν εγκλήματα, θεωρήθηκαν επικίνδυνοι απλώς και μόνο επειδή υπήρχαν ή κατηγοριοποιήθηκαν ως υπάνθρωποι και αναλώσιμοι.
Από την αρχαία Ελλάδα και την έννοια του φύσει δούλου, που διαμόρφωσε ο Αριστοτέλης και η οποία συνέβαλε στη νομιμοποίηση των επιδρομών και της αιχμαλωσίας των ξένων, το κυνήγι των αιρετικών στο Μεσαίωνα, των ιθαγενών του Νέου Κόσμου, των έγχρωμων, των φυγάδων σκλάβων, των Εβραίων, των φτωχών, των ξένων εργατών, το λιντσάρισμα των εγκληματιών, μέχρι και την καταδίωξη των παράνομων μεταναστών στην εποχή μας, ο Chamayou διερευνά τις ιδέες που αναπτύσσονται κάθε φορά για τον άνθρωπο και τις `κατώτερες μορφές του`, για τον εχθρό και τον περιθωριοποιημένο και για τη νομιμότητα της κυριαρχίας. Η πρωτότυπη ιστορική προσέγγιση του θέματος καταδεικνύει ότι το κυνήγι των ανθρώπων ποικίλλει ανά ιστορική περίοδο όσον αφορά τη νομιμοποίησή του, τους στόχους και τις πρακτικές του.
Ο Chamayou πραγματεύεται σε βάθος, με συναρπαστικό και αποκαλυπτικό τρόπο, μια ιστορία -για την ακρίβεια, πολλές ιστορίες- εξουσίας, βίας, θυματοποίησης και εντέλει κυνηγών και κυνηγημένων. Το `Ανθρωποκυνηγητό` αποτελεί μια υποδειγματική μη συμβατική προσέγγιση ενός μη συμβατικού θέματος.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]