Για περισσότερο από έναν αιώνα, ο βασιλικός θεσμός καθόρισε την πολιτική ζωή της Ελλάδας και διαμόρφωσε τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλευτικού συστήματος της χώρας. Την εγκαθίδρυση της μοναρχίας συνόδευσε από την αρχή η καχυποψία και η αμφισβήτηση λόγω του «δοτού» χαρακτήρα της. Η βασιλεία στην Ελλάδα ταυτίσθηκε με πολιτικές αντιπαραθέσεις, ενεπλάκη σε διαμάχες παρερμηνεύοντας ή και υπερβαίνοντας τις εκπορευόμενες από το Σύνταγμα αρμοδιότητές της και συντάχθηκε με κομματικούς μηχανισμούς συμβάλλοντας στη χάραξη διαχωριστικών γραμμών στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας. Η προβληματική αυτή εξέλιξη την αποξένωσε από μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού.
Ποια πολιτική ακολούθησε ο «πρώτος βασιλιάς των Ελλήνων» και ποια γεγονότα τον οδήγησαν στην έξωση; Ποιος ο ρόλος του Βαυαρικού Επικουρικού Σώματος που συνόδευσε τον Όθωνα στην Ελλάδα; Ποιες ήταν οι συνέπειες της διάλυσης του στρατού της Ελληνικής Επανάστασης από τους Βαυαρούς; Πώς οργανώθηκε το Πεζικό του τακτικού Ελληνικού Στρατού και ποιες στολές και οπλισμό έφερε; Πώς επιχείρησε ο Όθων να εξωραΐσει την εικόνα της νέας πρωτεύουσας των Ελλήνων; Ποιος ο ρόλος του Χριστιανού Χάνσεν στην ανάπτυξη και τη ριζική αναμόρφωση της Αθήνας; Ποιος ήταν ο Αλφρέδος και πώς οι Μεγάλες Δυνάμεις ακύρωσαν την εκλογή του ως νέου βασιλιά των Ελλήνων μετά την έξωση του Όθωνα;
Τα παραπάνω ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις σελίδες του συναρπαστικού αυτού βιβλίου. Τα αποκαλυπτικά κείμενα συνοδεύονται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αναλυτικά σχεδιαγράμματα και εξαιρετικές καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις στολών της περιόδου του Γιάννη Μυλωνά, ειδικού ενδυματολόγου-οπλογνώστη του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, δίνοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη να κατανοήσει πλήρως τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και τις εκδηλώσεις της οικονομικής, στρατιωτικής και κοινωνικής ζωής στην Ελλάδα του περασμένου αιώνα.