Η βουλγαρική κατοχή στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη 1941-1944
Καθεστώς, παράμετροι, συνέπειες
Επιμέλεια κειμένου: Κοτζαγεώργη, Ξανθίππη
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-458-137-5
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2007
Ελληνική, Νέα
€ 19.08 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 371 γρ, 347 σελ.
Περιγραφή

Η βουλγαρική Κατοχή στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αποτέλεσε μία από τις στυγνότερες περιπτώσεις κατοχών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάλυψε την περίοδο από το 1941 έως το 1944 και επιβλήθηκε με μεγάλη σκληρότητα σε ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής επικράτειας, επισείοντας άμεσο και ισχυρό κίνδυνο αναθεώρησης των συνόρων της Ελλάδας και απόσπασης ενός ζωτικού γεωπολιτικά και στρατηγικά και ακμαίου οικονομικά τμήματός της. Παρά το σκληρό χαρακτήρα της, την ένταση, την έκταση και τις συνέπειές της, ωστόσο, η βουλγαρική Κατοχή κατέχει ένα πολύ μικρό μερίδιο τόσο στο επιστημονικό έργο όσο και στη γενικότερη ιστορική βιβλιογραφία της Ελλάδας. Το ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ και οι εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ έρχονται να καλύψουν το κενό με το βιβλίο αυτό, το οποίο βασίζεται στη μελέτη νέων στοιχείων και εξετάζει σε επτά ενότητες: το πλαίσιο έναρξης της Κατοχής, την εγκατάσταση των βουλγαρικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και τη διοικητική οργάνωση της περιοχής από τους Βούλγαρους· τη βουλγαρική πολιτική στους τομείς της εκκλησίας, της εκπαίδευσης και της γλώσσας, της οικονομίας, της δημογραφίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων· την αντίσταση του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού κατά των βουλγαρικών Αρχών Κατοχής· το διπλωματικό παρασκήνιο που οδήγησε στη λήξη της Κατοχής και την αποχώρηση των βουλγαρικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Την έκδοση συμπληρώνουν παράρτημα με αδημοσίευτους στην Ελλάδα χάρτες, επιλεγμένα έγγραφα και βιογραφικό λεξικό των «πρωταγωνιστών» της Κατοχής.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΩΝ ΣΛΑΒΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΙΚΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ
ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ (Ξ. ΚΟΤΖΑΓΕΩΡΓΗ)
ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ (Ξ. ΚΟΤΖΑΓΕΩΡΓΗ)
ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Η ΑΦΟΜΟΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ (Ξ. ΚΟΤΖΑΓΕΩΡΓΗ)
ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (Ξ. ΚΟΤΖΑΓΕΩΡΓΗ - Γ. Α. ΚΑΖΑΜΙΑΣ)
ΠΕΜΠΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ (Ξ. ΚΟΤΖΑΓΕΩΡΓΗ)
ΕΚΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ (ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ)
ΕΒΔΟΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
ΜΙΚΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ