«Δεκαπέντε επιστολές του Κορδάτου προς τον Βυζαντινολόγο, Βαλκανιολόγο και Σλαβολόγο Γιώργο Χρ. Σούλη, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Berkeley)»
Μέσα στα γράμματα κυριαρχεί η πίστη του Γιάννη Κορδάτου στον ιστορικό υλισμό, που πρώτος αυτός ανάπτυξε και εφάρμοσε στη μελέτη της ελληνικής ιστοριογραφίας. Τα κοινωνικά ζητήματα είναι γι` αυτόν η κινητήρια δύναμη της ιστορίας. Και αυτά διερευνά στα θέματά του. Η τερπνή αφήγηση των περασμένων ή τα έργα των «ηρώων» είναι θέματα των αστών ιστορικών και δεν τον αγγίζουν. Ο Κορδάτος στη συγγραφή των έργων του δεν στηρίχτηκε μόνο στον ιστορικό υλισμό. Στηρίχτηκε και στην τεκμηρίωση. Το έργο του είναι βασισμένο σε αδημοσίευτες πηγές και ανέκδοτα στοιχεία, τα οποία συνέλεξε ο συγγραφέας ύστερα από μακρόχρονη και εξαντλητική έρευνα. Νεότερα στοιχεία από αρχειακές πηγές τροποποιούν την ιστορική αλήθεια, αλλά αυτό σε τίποτα δε μειώνει τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του έργου του Κορδάτου. Ο Κορδάτος είναι ο μεγάλος Μαρξιστής ιστορικός και ο Διδάσκαλος του Γένους.
Σε πολλά γράμματά του ο Κορδάτος αναφέρεται και στον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος κατά τον ιστορικό μας «χύνει πολύ αίμα και καταστρέφει τη χώρα».