Ενδύεσθαι
Για ένα Μουσείο Πολιτισμού του Ενδύματος
Endyesthai (To Dress)
Towards a Costume Culture Museum
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-86398-9-8
1η έκδ., Αγγλικά, Ελληνική, Νέα
€ 50.23 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
28 x 24 εκ, 1,406 γρ, 236 σελ.
Περιγραφή

Ο άνθρωπος είναι το μόνο πλάσμα που με τη δική του απόφαση μπορεί ν’ αλλάξει την όψη του.

Το θέμα της έκθεσης αφορά το ένδυμα από όλες τις οπτικές γωνίες που θα μπορούσε κανείς να το προσεγγίσει:
- Γιατί ντύθηκε ο άνθρωπος; Πότε έγινε αυτό;
- Τι έπαιξε ρόλο; Η αιδώς ή ο τονισμός της σεξουαλικότητας; Ο στολισμός ή η προστασία;
- Τι αναλογεί στον κάθε πολιτισμό;

Ένα κομμάτι ύφασμα μπορεί να τυλιχτεί με πολλούς τρόπους γύρω από το σώμα. Στην Αρχαία Ελλάδα ο τρόπος που οι γυναίκες κυρίως τύλιγαν αυτό το κομμάτι ύφασμα γύρω από το σώμα τους, εμπνέει ακόμα και σήμερα τα μεγάλα ονόματα στο χώρο της μόδας. Κάποια στιγμή αυτό το κομμάτι ύφασμα κόπηκε στο κέντρο, από κει πέρασε το κεφάλι, για να κρεμαστεί ελεύθερα από τους ώμους. Από τη στιγμή εκείνη ανοίχτηκαν χιλιάδες δρόμοι στην κοπή και τελικά τη σύνθεση ενδυμάτων με περισσότερα του ενός κομμάτια υφάσματος.

Μετά την απογείωση της καλαισθησίας στη δεκαετία του 1930, σήμερα βρισκόμαστε στην υπερβολή του μη φορέσιμου, όπου οι σχεδιαστές μόδας χρησιμοποιούν το σώμα με τον ίδιο τρόπο που ένας καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τον πηλό, το καναβάτσο ή κάποιο άλλο υλικό για να παράγει τέχνη. Από τη σωματογραφία, μέχρι το μη φορέσιμο, σε μία ελεύθερη εγκατάσταση, αυτό πραγματεύεται η έκθεση "Ενδύεσθαι". Αφορμή για τη δημιουργία ενός Μουσείου Πολιτισμού του Ενδύματος.

Η ιδιαίτερα προσεγμένη δίγλωσση (ελληνικά-αγγλικά) έκδοση περιλαμβάνει το σύνολο των εκθεμάτων, καθώς και έντεκα σύντομα δοκίμια συνεργατών του Πελοποννησιακόύ Λαογραφικού Ιδρύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που προσεγγίζουν το ένδυμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.