Ένας κόσμος δίχως χρόνο
Η ξεχασμένη κληρονομιά των Γκέντελ και Αϊνστάιν
A world without time (τίτλος πρωτοτύπου)
Μετάφραση: Πισσία, Έλενα
Επιμέλεια κειμένου: Γραμμένος, Θεοφάνης Γ.
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6640-01-8
Τραυλός, Αθήνα, 2005
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 18.56 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 394 γρ, 287 σελ.
Αγγλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

Η βαθιά φιλία του Άλμπερτ Αϊνστάιν με τον Κουρτ Γκέντελ `άφησε εποχή`. Αποδείχθηκε πολύ σημαντική, τόσο για την ίδια την επιστήμη όσο και για τους δύο κορυφαίους επιστήμονες. Οι ανακαλύψεις τους -στο πλαίσιο των συγκλονιστικών ρευμάτων της φυσικής, της φιλοσοφίας της λογικής, των μαθηματικών και της τέχνης που κατέκλυσαν τον εικοστό αιώνα- ήταν κοσμοϊστορικές. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες που βρέθηκαν στην Αμερική, στο Ινστιτούτο Ανωτέρων Μελετών του Πρίνστον, αχώριστοι, επέστρεφαν κάθε μέρα μαζί στα σπίτια τους. Μοιράζονταν τις ιδέες τους για τη φυσική, τη φιλοσοφία, την πολιτική, και αναπολούσαν την Εδέμ της αυστρο-γερμανικής επιστήμης όπου ανατράφηκαν. Το 1949, ο μεγάλος μαθηματικός της λογικής Κουρτ Γκέντελ δημοσίευσε μια εργασία τόσο ρηξικέλευθη, που συγκλόνισε την επιστημονική κοινότητα. Απέδειξε ότι υπάρχουν Kόσμοι (που περιγράφονται από τη θεωρία της σχετικότητας) στους οποίους ο χρόνος δεν υφίσταται (όπως εμείς τον κατανοούμε). Και δεν στάθηκε μόνον εκεί. Απέδειξε επίσης ότι, εφόσον ο χρόνος απουσιάζει από αυτά τα θεωρητικά σύμπαντα, δεν υφίσταται ούτε στο δικό μας Κόσμο. Μπροστά σε αυτές τις ανατρεπτικές κοσμοθεωρήσεις, οι φιλόσοφοι παραμένουν μέχρι σήμερα εκκωφαντικά σιωπηλοί -η σιωπή τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της διανόησης στα τέλη του περασμένου αιώνα.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδύεται η προπολεμική εποχή του Κύκλου της Βιέννης, η προσωπική ζωή των δύο φίλων, και οι σκανδαλώδεις επιστημονικές διαμάχες με τους συναδέλφους τους στο Πρίνστον της μεταπολεμικής Αμερικής.
Ο Αϊνστάιν δεν ερμήνευσε την έννοια του χρόνου -όπως νομίζουν οι περισσότεροι φυσικοί και φιλόσοφοι- αλλά μείωσε εντελώς τη σημασία της αναγνωρίζοντας τη σημαντική συνεισφορά του Γκέντελ στη γενική θεωρία της σχετικότητας. Οι φυσικοί προσπαθούν, ανεπιτυχώς, να επισημάνουν κάποιο λάθος στη φυσική του Γκέντελ ή κάποιο ελλείπον στοιχείο στην ίδια τη σχετικότητα ώστε να αποκλείσουν τους συλλογισμούς του Γκέντελ. Ο Χόκινγκ πρότεινε μία κατ` εξαίρεση τροποποίηση -την εικασία για την προστασία της χρονολογίας- στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους νόμους της φύσης, αποκλειστικά και μόνο για να ακυρώσει τη συνεισφορά του Γκέντελ στη σχετικότητα. [...]


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
1. ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΣΙΩΠΗΣ
2. Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ
3. ΒΙΕΝΗ: ΛΟΓΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ
4. ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ
5. ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΙ: ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΕΝΗ
6. ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΜΙΘΕΟΥΣ
7. ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ «Τ» ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ «t»
8. ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ
9. ΜΕ ΠΟΙΑ ΕΝΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΚΕΝΤΕΛ (Η ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΣ) ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ;
ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ