Βασικός στόχος της παρούσας έβδομης έκδοσης του κλασικού έργου για το εταιρικό δίκαιο είναι η ενημέρωση του συγγράμματος σχετικά με τις αλλαγές στο εταιρικό δίκαιο. Είναι γεγονός ότι με την πρόσφατη νομοθετική παραγωγή το εταιρικό δίκαιο εμπλουτίστηκε και εκσυγχρονίστηκε σημαντικά. Εμπλουτίστηκε με την εισαγωγή μιας νέας εταιρικής μορφής, της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας (ΙΚΕ), και εκσυγχρονίστηκε με την αναμόρφωση του δικαίου των προσωπικών εμπορικών εταιριών, το οποίο ίσχυε αναλλοίωτο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο η ΙΚΕ όσο και οι προσωπικές εταιρίες, που εισήχθησαν με τον Ν 4072/2012, απευθύνονται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, λόγω και της οικονομικής κρίσης, μετά την επί πολλά χρόνια κυριαρχία της `ανοικτής` ανώνυμης εταιρίας, βρίσκονται στο επίκεντρο όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του διεθνούς ενδιαφέροντος.
Πέραν τούτων, από το τρέχον έτος τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή το γενικό εμπορικό μητρώο, ενώ με τον Ν 3853/2010, ο οποίος εφαρμόζεται σε όλες τις εταιρικές μορφές, απλοποιήθηκε η σύσταση ίδρυσης εταιριών με τη θεσμοθέτηση της υπηρεσίας μιας στάσης. Επιπλέον, με τον Ν 3884/2010 ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία 2007/36/ΕΚ για την άσκηση ορισμένων δικαιωμάτων από μετόχους εισηγμένων εταιριών. Υπάρχουν και άλλες εξελίξεις, όπως η εισαγωγή του Ν 3777/2009 για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις κεφαλαιουχικών εταιριών, ο Ν 3693/2008 για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την οδηγία 2006/43/ΕΚ περί υποχρεωτικών ελέγχων των ετήσιων και των ενοποιημένων λογαριασμών, η πρόταση κανονισμού για την ευρωπαϊκή ιδιωτική εταιρία.
Όλες αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις ελήφθησαν υπόψη στη νέα έκδοση, βέβαια στο πλαίσιο του σκοπού του συγγράμματος ως ευσύνοπτου εγχειριδίου χρήσιμου για τους μελετητές του εταιρικού δικαίου.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]