Oι μυστηριακές λατρείες αντιπροσωπεύουν τις πνευματικές προσπάθειες των αρχαίων Ελλήνων να αντιμετωπίσουν τη θνητότητά τους. Καθώς οι λατρείες αυτές είχαν να κάνουν με τον εσωτερικό κόσμο του κάθε ατόμου, η μυστικότητα ήταν υψίστης σημασίας και εξασφαλιζόταν από μία τελετή μύησης, μία προσωπική τελετή που δημιουργούσε στενούς δεσμούς ανάμεσα στον άνθρωπο και στους θεούς. Όταν είχε μυηθεί πλέον το άτομο, απελευθερωνόταν από τον φόβο του θανάτου καθώς γινόταν κοινωνός της αιώνιας αλήθειας, που ήταν γνωστή μόνο στους αθανάτους. Εξ αιτίας του όρκου σιωπής που έδιναν οι μύστες, ένας πυκνός πέπλος μυστικότητας κάλυπτε τις λατρείες αυτές με αποτέλεσμα η αρχαιολογία να έχει γίνει το βασικό εργαλείο μας στην αποκρυπτογράφηση της σημασίας τους.
Σε ένα πεδίο όπου η αρχαιολογική έρευνα συνεχώς φέρνει στο φως καινούργια στοιχεία, ο τόμος αυτός παρέχει μια προσεκτική ανάλυση των πιο πρόσφατων ανακαλύψεων, καθώς επίσης και μια καίρια επαναξιολόγηση των παλαιοτέρων στοιχείων. Το βιβλίο εστιάζεται όχι μόνο στις μείζονες λατρείες της Ελευσίνας και της Σαμοθράκης, αλλά επίσης και σε λιγότερο γνωστά Μυστήρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, για μια περίοδο περίπου δύο χιλιάδων χρόνων, από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού μέχρι τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Γραμμένο από μια διεθνή ομάδα αναγνωρισμένων ειδικών, το βιβλίο "Ελληνικά Μυστήρια" αποτελεί μία σημαντική συμβολή για την κατανόηση της ελληνικής θρησκείας και της κοινωνίας.