Από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα που πάντα ευρίσκονται εις την επικαιρότητα και δημιουργούν διάφορες συζητήσεις, συνήθως αρνητικές για την Εκκλησία, είναι τα θέματα της εκκλησιαστικής περιουσίας καί της μισθοδοσίας του κλήρου.
Τα θέματα αυτά διαπραγματεύεται μεθοδικά, ρίχνοντας άπλετο φως και λέγοντας όλη την αλήθεια, εις το νέον σύγγραμμα του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου κ.κ. Ιερώνυμος ο Β΄.
Το βιβλίο είναι καρπός πολυετούς και κοπιώδους ερευνάς του Μακαριωτάτου και εκδίδεται εις μίαν εποχήν δύσκολον δια τον κόσμον ολόκληρον. Αλλά ο Μακαριώτατος, φρονεί, ότι ο λαός πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια και να μη παρασύρεται από χαλκευμένες αναλήθειες και εσκεμμένα ψεύδη.
Κατ` αρχάς ο συγγραφεύς δίδει απαντήσεις στα ανωτέρω θέματα, που διακρίνονται δια την σαφήνειαν και την διαύγειάν των. Παντού χρησιμοποιεί και αποδεικνύει με στοιχεία αδιάψευστα την αλήθεια, παραπέμποντας εις ιστορικάς πηγάς.
Τα κείμενα που παρατίθενται είναι αυθεντικά και καταγράφονται εις αυτά συμφωνίες, νόμοι, δωρεές και προσφορές παντός είδους, αλλά και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της Πολιτείας. Επίσης καταγράφονται πολλά γεγονότα που έχουν σχέση με τα παρουσιαζόμενα θέματα και αναφέρεται πλήθος στοιχείων εις τον τρόπον κτήσεως, διαχειρίσεως και προσφοράς της περιουσίας, τόσον των ενοριών όσον και των Μονών και των Μητροπόλεων.
Έκαστον κεφάλαιον της παρούσης ερεύνης έχει την δική του αξία και το δικό του ξεχωριστό μήνυμα δια τον αναγνώστην, παρέχει δε ενημέρωση αληθινή και δημιουργεί θετικό προβληματισμό.
Η κοπιώδης αυτή εργασία δεν κατακλείεται μόνον με την ιστορικήν αναδρομήν, αλλά παρουσιάζει προτάσεις δίκαιες και σύγχρονες και δια το παρόν αλλά και δια το μέλλον. Αναφέρει το είδος της αξιοποιήσεως πού μπορεί να γίνει και τους σκοπούς που θα εξυπηρετήσει σήμερα αξιοποιούμενη η ελάχιστη εναπομείνασα εκκλησιαστική περιουσία. Δίδει σαφέστατη απάντηση επίσης εις όσους αντιτίθενται εις την μισθοδοσίαν του κλήρου και παραθέτει τα υπογραφέντα για το σκοπό αυτό κείμενα, διατάγματα, συμβάσεις, νόμους και συμφωνίες Κράτους και Εκκλησίας, που έχουν συμπεριληφθή εις το Σύνταγμα και εις τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας.
Ακολούθως παρατίθεται κατάλογος των Ι. Μονών της Ι. Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, την οποίαν εποίμανεν επί αρκετά έτη ο Μακαριώτατος ως Μητροπολίτης και παρέχει στοιχεία δια τον τρόπον κτήσεως της περιουσίας τους, αλλά και της μεγάλης προσφοράς αυτών εις την πατρίδα, εις τον Ο.Δ.Ε.Π. και εις την τοπικήν κοινωνίαν. Ο κατάλογος αυτός είναι ενδεικτικός και ισχύει δι` όλας τας Μονάς της ελληνικής επικράτειας.
Πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε αναγνώστης του συγγράμματος θα αποκτήσει μία αληθινή και πραγματική εικόνα δια τα συχνάκις προβαλλόμενα και προσφιλή για παραπληροφόρηση και κατασυκοφάντηση της Εκκλησίας θέματα της εκκλησιαστικής περιουσίας και της μισθοδοσίας του κλήρου, που ευκαίρως-ακαίρως έρχονται προς συζήτησιν, με σκοπόν συνήθως να δηλητηριάσουν τις σχέσεις των ανθρώπων με την Εκκλησίαν.
Τα θέματα αυτά τίθενται από διαφόρους κύκλους, εντός και εκτός Ελλάδος, είτε δια να αποπροσανατολίσουν την κοινήν γνώμην από τα τρέχοντα σοβαρά προβλήματα, είτε δια να στερεώσουν κάποιες αντιχριστιανικές ιδεολογίες, αλλά και δια να περάσουν διάφορα αντιεκκλησιαστικά μηνύματα. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]