Οι γνώσεις που αφορούν στα υλικά των κτιριοδομικών κατασκευών δεν μπορούν να περιορισθούν στις σελίδες ενός βιβλίου. Είναι γνώσεις που συνδέουν μορφολογία, σχεδιασμό, τεχνογνωσία, συνδυαστική λογική, κατασκευή. Εξ άλλου η ίδια η παρουσίαση υλικών σε όλες τις πιθανές δομικές και διακοσμητικές χρήσεις τους, θα κινδύνευε να θεωρηθεί ελλιπής, μια και η εξέλιξη είναι ταχύτατη και τα προϊόντα της έρευνας στον τομέα των κατασκευών, εμπλουτίζονται συνεχώς.
Το βιβλίο αυτό ξεκίνησε ως εκπαιδευτικό βοήθημα για το μάθημα Δομικά και Διακοσμητικά Υλικά και στη συνέχεια Δομική Τέχνη Ι στο τμήμα Διακοσμητικής του ΤΕΙ Αθήνας, στην εξέλιξη δε της εκπαιδευτικής διαδικασίας, επικαιροποιήθηκε τέσσερις φορές συνολικά από το 1986. Απευθύνεται όμως σε όλους τους σπουδαστές και επαγγελματίες, που ασχολούνται με οποιονδήποτε τρόπο με το σχεδιασμό και την κατασκευή χώρων. Σ` αυτό παρουσιάζονται οι κύριες ομάδες δομικών και διακοσμητικών υλικών, που αποτελούν τη δεξαμενή, απ` όπου μπορούν ν` αντλήσουν τα υλικά, που θα χρησιμοποιήσουν στις κατασκευές τους. Γενικά, αναπτύσσει μια μεθοδολογία προσέγγισης προβλημάτων επιλογών, που σχετίζονται με τις ιδιότητες, τη συμπεριφορά, τη συνάφεια και τη διάρκεια των υλικών, σε σχέση με την επίδραση εξωγενών παραγόντων και απαιτήσεων που επηρεάζουν τις κατασκευές.
Ο τρόπος με τον οποίο ο σχεδιαστής χώρων επιλέγει τα κατάλληλα, κατά περίπτωση, υλικά, για να υλοποιήσει τις αισθητικές και λειτουργικές του επιδιώξεις είναι μια σύνθετη, πολυεπίπεδη, συστηματική διαδικασία. Έτσι η κατανόηση των βασικών χαρακτηριστικών τους, αποτελεί μια ουσιαστική κατάκτηση σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο και το πρώτο βήμα για την εύστοχη επιλογή τους. Η ορθή εφαρμογή τους στη συνέχεια, δεν είναι παρά προϊόν εμπειρίας και διαρκούς ενημέρωσης. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]