Δίκαιο της θάλασσας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-562-023-3
Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 10/2012
Ελληνική, Νέα
€ 37.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
248 σελ.
Περιγραφή

Στο παρόν έργο, το οποίο αναφέρεται στο ισχύον δίκαιο της θάλασσας, παρουσιάζονται με αναλυτικό και κατανοητό τρόπο όλες οι θεματικές ενότητες της Διεθνούς Σύμβασης που ρυθμίζει τις διακρατικές σχέσεις στο θαλάσσιο χώρο. Στόχος του συγγραφέα είναι να βοηθήσει τον αναγνώστη να αποκτήσει σαφή γνώση για το καθεστώς των θαλασσών και ωκεανών και ειδικότερα για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου.
Ειδικότερα, στο πρώτο μέρος του έργου, το οποίο αναφέρεται στη διεθνή κοινότητα παρουσιάζονται οι διεθνείς οργανισμοί, όπως μεταξύ άλλων ο ΟΗΕ και η Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου του, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας.
Στο δεύτερο μέρος εκτίθενται εκτενώς όλα τα στοιχεία που αφορούν στην βασική θεματική του βιβλίου, ήτοι το δίκαιο της θάλασσας. Αρχικά εξετάζεται το θεσμικό πλαίσιο και η ιστορική εξέλιξη του δικαίου της θάλασσας, ενώ στα επιμέρους κεφάλαια αναλύονται σημαντικά ζητήματα, όπως η γραμμή βάσης, το δικαίωμα αβλαβούς διέλευσης, το καθεστώς των πλοίων στην ανοικτή θάλασσα - διεθνή ύδατα, το νομικό καθεστώς του διεθνούς βυθού και των νησιών, το φαινόμενο της πειρατείας, οι υποχρεώσεις των κρατών ως προς την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τα δικαιώματα των περίκλειστων και των γεωγραφικώς μειονεκτούντων κρατών και η επίλυση των διαφορών των κρατών σχετικά με το θαλάσσιο χώρο.
Ιδιαίτερη μνεία στο Δίκαιο της θάλασσας γίνεται στις θαλάσσιες ζώνες και τα σχετικά με αυτές θέματα, όπως το νομικό καθεστώς της αιγιαλίτιδας, της συνορεύουσας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και ο τρόπος καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ γειτονικών κρατών.
Το έργο πλαισιώνεται από πλούσια ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία, πίνακα νομοθεσίας, νομολογίας και Συνθηκών, καθώς και ευρετήριο των κυριότερων όρων που συναντά ο αναγνώστης στο βιβλίο. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον ασχολούμενο με το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο που θέλει να εμβαθύνει στο Δίκαιο της θάλασσας.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]