Διεθνή οικονομικά
Επιστημονική επιμέλεια: Ζάραγκας, Λεωνίδας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-286-993-2
Έλλην, Αθήνα, 2008
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 65.93 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 1,118 γρ, 676 σελ.
Αγγλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

Στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα, το διεθνές εμπόριο φαίνεται να διαδραματίζει στην ιστορία της διεθνούς οικονομίας σημαντικότερο ρόλο από ποτέ άλλοτε. Ζούμε σε. μία εποχή που πολλές επιχειρήσεις αποκτούν έναν πραγματικά `διεθνή χαρακτήρα` και οι καταναλωτές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια ευρεία ποικιλία αγαθών που παράγονται σε όλο τον κόσμο. Πράγματι, μετά το 1990, το εμπόριο βιομηχανικών προϊόντων αναπτύχθηκε τρεις φορές πιο γρήγορα σε σχέση με τη συνολική διεθνή παραγωγή. Παράλληλα, σημαντική ανάπτυξη σημείωσε και το εμπόριο υπηρεσιών. Η ανάπτυξη αυτή εν μέρει υπήρξε αποτέλεσμα των αναπτυξιακών (στρατηγικών) που υιοθέτησαν πολλές αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες βασίστηκαν στην αγορά και την εξωστρέφεια. Παρόμοιες πολιτικές ακολούθησαν και ορισμένες από τις χώρες που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, από μια κεντρικά ελεγχόμενη οικονομία σε μία οικονομία ανοιχτής αγοράς. Υπεύθυνος για την επίβλεψη αυτών των διαδικασιών είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), που ξεκίνησε τις εργασίες του το 1995. Ο ΠΟΕ ασκεί εποπτεία των υπαρχουσών εμπορικών συμφωνιών, διευθετεί τις εμπορικές διαφωνίες μεταξύ των χωρών-μελών και προσφέρει ένα φόρουμ για τη διαπραγμάτευση των μελλοντικών εμπορικών συμφωνιών. Πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε έναν αποτελεσματικό οργανισμό για την επίλυση εμπορικών διαφορών. Ο ΠΟΕ βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο ενός νέου κύκλου διαπραγματεύσεων, του λεγόμενου Κύκλου της Doha, συμβάλλοντας σε μια ακόμα μεγαλύτερη επέκταση του διεθνούς εμπορίου.
Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν επίσης ορισμένες αλλαγές στη διεθνή χρηματοοικονομική κατάσταση. Η έλευση του ευρώ αποτελεί τη σημαντικότερη εξέλιξη των τελευταίων πενήντα ετών. Ισχυρά Ευρωπαϊκά νομίσματα, όπως το Γερμανικό μάρκο και το Γαλλικό φράγκο, έπαυσαν πλέον να υπάρχουν. Οι διεθνείς επενδύσεις συνεχώς αυξάνονται και σήμερα πλέον αποτελεί γνώριμο φαινόμενο ένα νοικοκυριό να διαθέτει αμοιβαία κεφάλαια σε ξένες αγορές, διαθέτοντας έτσι ένα διεθνώς διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο. Οι εθνικές οικονομίες σήμερα είναι περισσότερο αλληλοεξαρτώμενες από ποτέ άλλοτε, η επαρκής, λοιπόν, γνώση αυτών των σχέσεων κρίνεται απαραίτητη για την ερμηνεία των εγχώριων και διεθνών κοινωνικών, πολιτικοί και οικονομικών εξελίξεων.
Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενες εκδόσεις αυτού του βιβλίου, ο στόχος μας είναι ένας: θέλουμε να προσφέρουμε στον σπουδαστή έναν οδηγό μελέτης για τη διεθνή οικονομία, ο οποίος να είναι προσιτός, κατανοητός, άμεσος και πλήρως ενημερωμένος. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Πρόλογος
Λίγα Λόγια για τους Συγγραφείς
1. Εισαγωγή στο Διεθνές Εμπόριο
2. Εργαλεία για την ανάλυση των υποδειγμάτων του διεθνούς εμπορίου
3. Το κλασικό υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου
4. Το υπόδειγμα των Heckscher-Ohlin
5. Εμπειρικοί έλεγχοι των υποδειγμάτων διεθνούς εμπορίου: το 'παράδοξο' του Leontief και νεότερες έρευνες
6. Δασμοί
7. Μη δασμολογικοί φραγμοί και επιχειρήματα υπέρ του προστατευτισμού
8. Εμπορική πολιτική - ιστορία και πρακτική
9. Προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες
10. Διεθνές εμπόριο και οικονομική μεγέθυνση
11. Εισαγωγή στη διεθνή χρηματοοικονομική
12. Το ισοζύγιο πληρωμών
13. Η αγορά συναλλάγματος
14. Τιμές και συναλλαγματικές ισοτιμίες: η ισοτιμία των αγοραστικών δυνάμεων
15. Συναλλαγματικές ισοτιμίες, επιτόκια και ισοτιμία επιτοκίων
16. Συναλλαγματικός κίνδυνος, προβλέψεις και διεθνείς επενδύσεις
17. Βασικές θεωρίες του ισοζυγίου πληρωμών
18. Θεωρίες συναλλαγματικής ισοτιμίας
19. Εναλλακτικά διεθνή νομισματικά συστήματα
20. Διεθνής τραπεζική, χρέος και κίνδυνος
21. Μακροοικονομική πολιτική ανοιχτής οικονομίας και προσαρμογή
Λεξιλόγιο Ορολογίας (Γλωσσάρι)