Διδάσκοντας φυσικές επιστήμες
Ο ρόλος της ιστορίας και της φιλοσοφίας των φυσικών επιστημών στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών
Science Teaching : The Role of History and Philosophy of Science (τίτλος πρωτοτύπου)
Μετάφραση: Μουμτζή, Αγγελική
Επιμέλεια κειμένου: Σέρογλου, Φανή
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-458-140-5
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 10/2007
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 27.56 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 803 γρ, 555 σελ.
Αγγλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό αφορά στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών και πιο ειδικά, όπως και ο υπότιτλός του φανερώνει, τη σύνδεση μεταξύ της σύγχρονης διδασκαλίας των φυσικών επιστημών και του ευρύτερου πολιτισμικού πλαισίου.

Διαβάζοντας το βιβλίο ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με τις ίδιες τις απόψεις του για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών, για τις φυσικές επιστήμες, για τη φύση των φυσικών επιστημών και της διδασκαλίας τους, για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων, για την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών μέσα στο παγκόσμιο σκηνικό της διδακτικής των φυσικών επιστημών.

Η ανάγνωση του βιβλίου είναι μια πρόκληση για τον αναγνώστη. Στις σελίδες του ο συγγραφέας συνεχώς επιχειρηματολογεί με έναν τρόπο που βάζει τον αναγνώστη στο ρόλο του συντρόφου του σε έναν διάλογο όπου τα επιχειρήματα και τα συμπεράσματα γεννιούνται, δοκιμάζονται, αναδιπλώνονται, εξελίσσονται, αλλάζουν. Τίποτα δεν επιβάλλεται. Ο Matthews, διαχειρίζεται την πλούσια βιβλιογραφία του μοναδικά. Την συνθέτει, την σχολιάζει και ερμηνεύει τη ροή της καθώς παρουσιάζει τα επιχειρήματά του που προσεγγίζουν κάθε θέμα από πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις και κατευθύνσεις.

Με αυτόν τον τρόπο στο βιβλίο παρουσιάζονται οι στόχοι της διδασκαλίας των φυσικών επιστημών, οι κατευθύνσεις των αναλυτικών προγραμμάτων για τις φυσικές επιστήμες, η ιστορία και οι προοπτικές των τρόπων διδασκαλίας τους, οι προοπτικές μιας διδασκαλίας των φυσικών επιστημών ενταγμένων στο ευρύτερο κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει εμπνεύσει εκατοντάδες ερευνητών στους χώρους της διδακτικής, δεκάδες σχεδιαστές αναλυτικών προγραμμάτων και χιλιάδες εκπαιδευτικών σε ολόκληρο τον κόσμο και το οποίο απευθύνεται σε όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση και τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
1. Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΕ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
2. ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
3. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
4. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
5. Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
6. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΣ
7. Ο ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
8. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ; ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΣΜΟΣ
9. ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
10. Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΣΧΕΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ