Δημοτικά τραγούδια από το Βαλτέτσι Αρκαδίας
Μουσική συλλογή (1956, 1959)
Folksongs from Valtetsi, Arcadia
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-404-186-2
Ακαδημία Αθηνών, Αθήνα, 2010
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Απροσδιόριστο δέσιμο
445 σελ.
τ. 1 από 2
Περιγραφή

[set δύο τόμων]

Με την παρούσα έκδοση τραγουδιών από το Βαλτέτσι Αρκαδίας σε δύο ογκώδεις τόμους, δώδεκα (12) δίσκους πυκνής εγγραφής (CD) και ένα δίσκο εικόνας και ήχου (DVD) επιχειρείται να δοθεί ένα επιστημονικό και παράλληλα εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο έχει συγκεντρωθεί με επιτόπια έρευνα σε συγκεκριμένο τόπο κατά τη διάρκεια των τελευταίων πενήντα χρόνων, από διαφορετικούς ερευνητές και κάτω από διαφορετικές συνθήκες επιτέλεσης.

Ο πρώτος τόμος περιέχει 79 τραγούδια που κατέγραψε το 1959 στο Βαλτέτσι Αρκαδίας ο Ελληνοαμερικανός εθνομουσικολόγος Σωτήρης Τσιάνης. Τα τραγούδια αποδίδονται πιστά και αναλύονται μουσικολογικά σε ευρωπαϊκή μουσική γραφή από τον Σωτήρη Τσιάνη. Στον ίδιο τόμο δημοσιεύονται και τρία τραγούδια από το Βαλτέτσι, που κατέγραψε ο Σπύρος Περιστέρης το 1956 με μουσική επεξεργασία από τον Σωτήρη Τσιάνη. Τον τόμο συνοδεύουν οι μουσικές καταγραφές σε 3 ψηφιακούς δίσκους (CD).

Ο δεύτερος τόμος αποτελεί ένα πιλοτικό εγχείρημα καταγραφής τραγουδιών από το Βαλτέτσι σε διάφορες χρονικές στιγμές και περιστάσεις. Περιλαμβάνει τραγούδια που ηχογράφησε ο Σταύρος Κοκκάλας το 1979 και σε διάφορες άλλες χρονικές στιγμές και ο μουσικολόγος Γιάννης Καϊμάκης, αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το 2001 και το 2005. Συνολικά δημοσιεύονται 154 κείμενα τραγουδιών, που απομαγνητοφωνήθηκαν με προσοχή, με τις επαναλήψεις και τα τσακίσματα, καθώς και το ποιητικό-οργανικό κείμενό τους. Πάνω από είκοσι τραγούδια που ηχογραφήθηκαν από τον Σωτήρη Τσιάνη το 1959 περιλαμβάνονται και στην ηχογράφηση του 2001 του Γιάννη Καϊμάκη. Μερικά μάλιστα από αυτά τραγουδιούνται από τους ίδιους τραγουδιστές. Ο τόμος συνοδεύεται από 9 ψηφιακούς δίσκους ακτίνας (CD) και ένα ψηφιακό δίσκο ήχου και εικόνας (DVD).

Συνολικά το έργο αποτελεί άριστο βοήθημα για την παρακολούθηση της πορείας εξέλιξης του δημοτικού τραγουδιού σε χρονικό διάστημα μισού περίπου αιώνα με καταγραφές και σχόλια από τους τους ερευνητές. Έγινε προσπάθεια να αποδοθούν με ακρίβεια οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η επιτόπια έρευνα, ο τρόπος προσέγγισης των τραγουδιστών, ο χώρος και ο χρόνος επιτέλεσης των τραγουδιών, καθώς και κάθε εθνογραφική πληροφορία, που θα διευκόλυνε και τον μελλοντικό ερευνητή στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.