Η έκδοση αυτή του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου (ή του Διεθνούς Δικαίου) εμπεριέχει τις απαραίτητες τροποποιήσεις και προσαρμογές στις εξελίξεις της νομοθεσίας, της νομολογίας και της πρακτικής στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο. Οι βασικές θέσεις ως προς τους ισχύοντες κανόνες του διεθνούς δικαίου και προς τα επιτεύγματα και τις σοβαρές αδυναμίες του συστήματος δεν έχουν αλλάξει.
Με το παρόν έργο παρουσιάζεται ο κορμός του διεθνούς δικαίου. Ο κλάδος του διεθνούς δικαίου (συμβατικό και εθιμικό δίκαιο, διεθνής ειρήνη και ασφάλεια, ανθρώπινα δικαιώματα, διεθνείς οργανισμοί, διεθνείς οικονομικές σχέσεις και ανάπτυξη, περιβάλλον και βιοτεχνολογία, ανθρωπιστικό δίκαιο και δίκαιο των ένοπλων συρράξεων, διεθνής ευθύνη κ.λπ.) έχει λάβει τέτοια έκταση, ώστε και αυτός ο κορμός του διεθνούς δικαίου να επηρεάζεται από τα συνεχώς διευρυνόμενα αντικείμενα των ρυθμίσεων.
Το διεθνές δίκαιο, αγκαλιάζοντας όλους τους λαούς, στοχεύει την παγκόσμια ειρήνη, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάπτυξη. Σε αυτό ωστόσο εμπεριέχονται και ρυθμίσεις για τις ακραίες περιπτώσεις των ενόπλων συρράξεων.
Το διεθνές δίκαιο, ή δημόσιο διεθνές δίκαιο είναι το νομικό σύστημα το οποίο διέπει τη διεθνή κοινότητα. Η διεθνής κοινότητα ανατροφοδοτεί τους παράγοντες που την αποτελούν. Το σύγχρονο διεθνές δίκαιο ρυθμίζει ολοένα περισσότερους τομείς της κοινωνικής συμπεριφοράς. Αναμφίβολα τα κυριότερα αντικείμενα της ρύθμισης παραμένουν η εξασφάλιση της ειρήνης, η ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών και η απομάκρυνση της χρήσεως βίας μεταξύ των κρατών, η αναβάθμιση της αξίας του ανθρώπου και η διεθνής συνεργασία σε όλους τομείς. Δεδομένου ότι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου αναφέρονται τόσο στην εσωτερική όσο και στη διεθνή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, η ενασχόληση με το δίκαιο αυτό εμπλέκει όχι μόνο τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και τα διεθνή όργανα αλλά και τα εσωτερικά όργανα του κράτους και τους απλούς πολίτες., καθώς και εκείνους που προσβλέπουν στη δημιουργία μιας διεθνούς κοινωνίας των πολιτών. Οι χρήστες (users) του διεθνούς δικαίου είναι λοιπόν αναρίθμητοι. Εντυπωσιακή είναι παγκοσμίως η παρέμβαση του νομικού επιστήμονα και ιδίως του εσωτερικού δικαστή στην ερμηνεία και την εφαρμογή των διεθνών κανόνων.
[...]
Το έργο συνοδεύεται από τους αναγκαίους χάρτες προς ενημέρωση των αναγνωστών, καθώς επίσης και από αλφαβητικό ευρετήριο.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]