Το βιβλίο αυτό αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο περιλαμβάνει μία αναλυτική επισκόπηση των κυριοτέρων φαινομένων της Λατινικής Γραμματικής που καλύπτουν τους τομείς του Φθογγολογικού, του Τυπολογικού και του Ετυμολογικού. Το τέταρτο τμήμα της μορφολογικής θεώρησης της γλώσσας, δηλαδή το Συντακτικό, περιλαμβάνεται σε ένα ξεχωριστό δεύτερο μέρος· ακολουθείται έτσι η πρακτική δεκαετιών στα κλασικά γράμματα να διαχωρίζεται το Συντακτικό ως διακριτός τομέας της Γραμματικής.
Έτσι καθίσταται δυνατή η συνολική παρουσίαση της δομικής και της μορφολογικής λειτουργίας του Λατινικού Λόγου μέσα από τις 270 περίπου σελίδες του παρόντος εγχειριδίου. Επίσης παρέχεται, όπου είναι δυνατόν, και ιστορική επισκόπηση κάποιων μορφολογικών εξελίξεων ώστε να μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να έχει μία εικόνα των φαινομένων σε συγχρονικό και διαχρονικό πλαίσιο.
Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται κωδικοποιημένα τα σημαντικότερα φαινόμενα της δομής του Λατινικού Λόγου με τρόπο εύληπτο και συγχρόνως αναλυτικό, εμπλουτισμένο από πλήθος ad hoc παραδειγμάτων.
Όπως γίνεται αντιληπτό, κατεβλήθη προσπάθεια ώστε το παρόν πόνημα να εξυπηρετήσει το διπλό του σκοπό, αφ` ενός την επιστημονικώς έγκυρη παρουσίαση του υλικού, αφ` ετέρου τη διδακτική του αποτελεσματικότητα, η οποία αφορά στη διδασκαλία της Λατινικής Γλώσσας στους φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το φίλο και συνάδελφο Κώστα Ζάχο, ακάματο εργάτη των Κλασικών Σπουδών, για την καθοριστική συμβολή του στην εκπόνηση του παρόντος εγχειριδίου.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]