Γενική ψυχολόγια Ι
Παιδαγωγική ψυχολογία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-286-654-2
Έλλην, Αθήνα, 2005
3η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 16.23 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 431 γρ, 220 σελ.
Περιγραφή

"Πιστεύω ότι ο ρόλος του ψυχολόγου είναι κύρια να δώσει τα γεγονότα που να μπορεί να χρησιμοποιήσει ο παιδαγωγός και όχι να μπει στη θέση του, για να τον συμβουλεύει. Είναι έργο του παιδαγωγού να δει πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά που του προσφέρουν. Η παιδαγωγική δεν είναι μόνο εφαρμοσμένη. Είναι ακόμη κι ένα σύνολο τεχνικών που ο ίδιος ο ειδικός πρέπει να τις βελτιώσει" έλεγε ο Jean Piaget.
Συμμεριζόμενη την παραπάνω άποψη, αλλά συγχρόνως διακηρύσσοντας την αναγκαιότητα τόσο ψυχολογικής όσο και παιδαγωγικής κατάρτισης του εκπαιδευτικού, ανέλαβα τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, με τον τίτλο "Παιδαγωγική Ψυχολογία", συμπεριλαμβάνοντας τόσο την γενική ψυχολογία όσο και την ψυχοπαιδαγωγική.
Παρόλο που η συνύπαρξη παιδαγωγικής με τη γενική ψυχολογία δεν είναι πάντοτε επιτυχής, άλλωστε και ο ίδιος ο προσδιορισμός "παιδαγωγική" δηλώνει ένα χώρο λίγο περιορισμένο, και παρόλο που θα προτιμούσαμε ένα περισσότερο γενικό τίτλο στα ευρύτερα, πλούσια, καθοριστικά και συγχρόνως ποικίλα πλαίσια των "Επιστημών της Αγωγής", επιλέξαμε τον παραπάνω τίτλο, προσαρμοζόμενοι στα πλαίσια της Σχολής για τη χρήση των σπουδαστών της οποίας κύρια απευθύνεται αυτό το βιβλίο.
`Ετσι, πιστεύοντας ότι ο μελλοντικός καθηγητής της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (απόφοιτος της ΣΕΛΕΤΕ (ΑΣΕΤΕΜ και ΠΑΤΕΣ) θα πρέπει να έχει την παιδαγωγική εκείνη κατάρτιση που θα του επιτρέψει να διαμορφώσει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, δημιουργικά άτομα, "εφευρέτες, ανακαινιστές και όχι κομφορμιστές", παράλληλα με την Ψυχολογική κατάρτιση που θα του επιτρέψει μέσα απ` τη γνώση της ιδιαιτερότητας της προσωπικότητας του κάθε μαθητή, μέσα απ` τη γνώση της παιδαγωγικής και μαθησιακής διαδικασίας, και τη γνώση των κινητικών, συναισθηματικών, αισθητικών και κοινωνικών πτυxών της εφηβικής, κύρια, προσωπικότητας, να προχωρήσει σε μια αγωγή που θα χρησιμοποιήσει όλες τις πολύπλευρες δυνατότητες του παιδιού και του εφήβου, και σ` ένα "σύνολο τεχνικών` που θα βοηθήσει την υλοποίηση των στόχων και των σκοπών της αγωγής, προχωρήσαμε στη συγγραφή του παρόντος εγχειριδίου, εναρμονιζόμενοι με το αναλγητικό πρόγραμμα του μαθήματος του οποίου η διδασκαλία μας έχει ανατεθεί.
Πιστεύουμε ότι η γνώση της Ψυχολογίας, μα και της παιδαγωγικής, θα επιτρέψουν στο μελλοντικό εκπαιδευτικό "να πλάσει τον αυριανό άνθρωπο πιο πλούσιο ψυχολογικά απ` το σημερινό".