Σε εσπερινές και ημερήσιες ώρες τής Μεγ. Εβδομάδας η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία στις Ιερές Ακολουθίες, με τα Αναγνώσματα και τους Ύμνους, προβάλλει στους πιστούς Βιβλικά πρόσωπα και γεγονότα, που συμβολίζουν τον Θεάνθρωπο. Συναποτελούν επίσης υποδείγματα "ανθρωπιστικής" φιλάνθρωπης συμπεριφοράς ή παραδείγματα αντιθέτως απάνθρωπης - μισάνθρωπης ή μισαλλόδοξης ενέργειας. Με αυτά τα δείγματα "η Εκκλησία τού Χριστού" προβαίνει σε διδαχή έμμεση, προτρέποντας τους αληθινούς χριστιανούς να μιμούνται τα εξαίρετα πρότυπα ή να αποστρέφονται αποφεύγοντας τα απαίσια παραδείγματα.
Στις επτά εκείνες ημέρες αντιστοιχούν τα επτά θέματα, που συνεξετάζονται στον Α` τόμο τούτον. Η μεθοδική μελέτη και συστηματική εξέταση αυτών γίνεται ποικιλοτρόπως με παραθέσεις πάμπολλων στοιχείων συναφών, τα οποία στους πολλούς είναι άγνωστα, όντας πάντως σημαντικά και σπουδαία. Ορισμένα παρουσιάζονται και παραλληλίζονται προς αρχαιοελληνικά ή αλλοεθνή, καθώς και νεώτερα με ιστορικά τεκμήρια και αξιόλογες βιβλιογραφικές αναφορές. Έτσι το έγγραπτο έργο τούτο συναπαρτίζει ένα σύνολο πολυσύνθετο θεολογικό, φιλολογικό, φιλοσοφικό, ιστορικό, ηθικοκοινωνικό, κοινωνιολογικό και εγκυκλοπαιδικό, αποτελώντας σπουδαιότατο μέσον για γνώση πολυειδή και βίωση σε συνανθρώπινες συμπεριφορές και διανθρώπινες σχέσεις.
Συνεπώς το σύγγραμμα αυτό θα αποτελεί απαραίτητο βοήθημα για διδάσκοντες και διδασκόμενους τών ειρημένων επιστημών, επίσης Κληρικούς, Ιεροκήρυκες, Κατηχητές, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο και προβληματιζόμενο πιστό, όπως προσέτι και άπιστο!
Στο εξώφυλλο (η φωτογραφία Παπαδήμα Σωτήρη) ο ζωγραφικός πίνακας είναι του Γ. Πολυχρονιάδη. Παρουσιάζει παιδιά πεινασμένα τής Μπιάφρα (Αφρική) και του Μπαγκλαντές (Ασία), δύο μάλιστα μισοπεθαμένα όντας από πολλές στερήσεις και μαζί μητέρες θλιμμένες. Στη μέση, το κεφάλι τού παιδιού που τα δάκρυά του κυλούν στα μάγουλά του, απεικονίζει ένα από τα 14.000 παιδιά στο Βιετνάμ, τα οποία έμειναν κωφάλαλα κατά τους αμερικάνικους βομβαρδισμούς. Ως αποκορύφωμα του πανανθρώπινου πόνου προβάλλεται εξεικονιζόμενος ο Σταυρωμένος Θεάνθρωπος.