Τον τόμο αυτό, που περιέχει την ερμηνεία των άρθρων 287- 495 ΑΚ, χαρακτηρίζουν δυο βασικές καινοτομίες: η μια αφορά τη γλώσσα και η άλλη την παρουσίαση των συνεργατών.
Η ολοένα αυξανόμενη χρησιμοποίηση της δημοτικής στη νομική μας ενδυνάμωσε στην απόφαση, να την υιοθετήσουμε και στο προκείμενο έργο. Εφόσον φιλοδοξούμε να φτιάξουμε ένα βοήθημα χρήσιμο όχι μόνο στην παρούσα αλλά και στις μελλοντικές γενιές των νομικών, κρίναμε ότι έπρεπε να λάβομε υπόψη την εξέλιξη που παίρνει η νομική μας γλώσσα. Βεβαίως το εγχείρημα παρουσιάζει εδώ την πρόσθετη δυσχέρεια, ότι λόγω του αριθμού των συνεργατών δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί από την αρχή απόλυτη γλωσσική ομοιογένεια. Ο κάθε συνεργάτης μαζί με την πνευματική του ανεξαρτησία φυσικό είναι να διατηρεί και αυτοτέλεια στο ύφος.
Η μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεως και ανεξαρτησία γνώμης, που χαρακτηρίζουν τις συμβολές των συνεργατών στον τόμο αυτό, φαίνεται με την καταχώριση του ονόματός τους και κάτω από τα άρθρα που επεξεργάσθηκαν. Η καινοτομία αυτή διευκολύνει ασφαλώς και τον αναγνώστη, αφού δε θα είναι πλέον αναγκασμένος να ανατρέχει στις πρώτες σελίδες του βιβλίου αναζητώντας το όνομα του συγγραφέα κάθε άρθρου.
Στή σύνταξη του ευρετηρίου πολύτιμη ήταν η συμβολή του πτυχιούχου Νομικής κ. Παναγιώτη Μπαλτάκου. Τον ευχαριστούμε θερμά και από τη θέση αυτή. Απρίλιος 1979, Απόστολος Γεωργιάδης - Μιχαήλ Σταθόπουλος
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]