Αρχιτεκτονικό προοπτικό σχέδιο
Architectural Graphics (τίτλος πρωτοτύπου)
Μετάφραση: Φακίρη, Δωρίς
Επιστημονική επιμέλεια: Γεωργιάννης, Βασίλης
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-405-960-7
Ίων, Αθήνα, 1/2006
3η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 15.21 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
29 x 21 εκ, 538 γρ, 176 σελ.
Αγγλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

Η αναθεώρηση των Αρχιτεκτονικών Σχεδιάσεων αποτελείται από ένα νέο κάθετο σχήμα και πρόσθετα σχέδια που εξυπηρετούν την επεξεργασία και εξηγούν με παραδείγματα τις αρχές που σκιαγραφήθηκαν στην προηγούμενη έκδοση. Διατηρεί το αρχικό κείμενο, σχέδια και πνεύμα των πρώτων δύο εκδόσεων και παραμένει ένα εισαγωγικό κείμενο αρκετά ευέλικτο για προσαρμογή σε μία γκάμα τάξεων σχεδίου και προγράμματα.
Ο σκοπός αυτού του αλφαβηταρίου είναι να φέρει σε επαφή τον αρχάριο σπουδαστή με μια σειρά σχεδιαστικών εργαλείων που διατίθενται για τη μεταφορά αρχιτεκτονικών ιδεών. Η βασική ιδέα πίσω απ` αυτό το δημιούργημα είναι ότι η σχεδίαση είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας σχεδιασμού, ένα σημαντικό εργαλείο που εξοπλίζει το σχεδιαστή με τα μέσα όχι μόνο να παρουσιάζει μια ιδέα αλλά και να επικοινωνεί μέσα στο εργαστήριο σχεδίου του με τον εαυτό του και με τους άλλους.
Εδώ, έχει σημασία να τονιστεί ότι η σχεδιαστική επικοινωνία απαιτεί τόσο διανοητικές ικανότητες όσο και χειρωνακτική επιδεξιότητα. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι σχεδιάσεις, το υλικό προϊόν που πάντα μας απασχολεί, είναι αυτό καθ` αυτό, το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας σχεδιασμού, μια προσεκτική ανάλυση του γιατί, πότε και πού επιστρατεύεται μια σχεδιαστική τεχνική, καθώς και η εκτέλεση της τεχνικής.
Κάθε κεφάλαιο παρουσιάζει διαφορετικές σχεδιαστικές παραδοχές και τεχνικές και εξηγεί τη λογική πίσω απ` τη χρήση τους. Η σειρά των ενοτήτων δεν υπονοεί μια συγκεκριμένη ακολουθία στην κάλυψη του υλικού, αλλά μάλλον προσπαθεί να δομήσει το πεδίο των αρχιτεκτονικών σχεδιάσεων με μια κατανοητή μορφή.
Λυτό το κείμενο δε σκοπεύει να γίνει το αλφαβητάριο του σχεδιασμού ούτε το εγχειρίδιο πολύπλοκων τεχνικών απόδοσης. Δεν τονίζεται και δεν ενθαρρύνεται κάποιο συγκεκριμένο στυλ σχεδίου. Ο καδένας μας αναπόφευκτα αναπτύσσει το δικό του στυλ σχεδίου μέσα από την εξάσκηση και την εμπειρία.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Πρόλογος
1. Εξοπλισμός και υλικά
2. Αρχιτεκτονικό σχέδιο
3. Αρχιτεκτονικές σχεδιαστικές παραδοχές
4. Απόδοση αξιών και περιβάλλον
5. Γραφικά σύμβολα και χαρακτήρες
6. Σχεδίαση με ελεύθερο χέρι
7. Αρχιτεκτονικές παρουσιάσεις