Η απελευθέρωση της χώρας από τους γερμανούς κατακτητές τον Οκτώβρη του `44 δεν έφερε την πολυπόθητη ηρεμία. Αντιθέτως οι νέες περιπέτειες άρχισαν γρήγορα.
- Πρώτα η μάχη της Αθήνας, τον Δεκέμβριο του `44
- Μετά ο εμφύλιος, που τυπικά αρχίζει από την επίθεση ανταρτών στο Λιτόχωρο την παραμονή των εκλογών της 31ης Μαρτίου `46.
Η έκδοση αυτή έρχεται να καλύψει κυρίως την περίοδο από τη Βάρκιζα έως το Λιτόχωρο, όπως την είδε η τότε Αριστερά, η οποία μετά το έπος κατά των κατακτητών (αλλά και των γεγονότων του Δεκέμβρη) βρέθηκε να διώκεται μ` ένα πρωτοφανές όργιο βίας και ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό σ` όλη τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα δημοσιεύονται:
- Οι τρεις "Λευκές Βίβλοι" που κυκλοφόρησε το ΕΑΜ για να αποδείξει την τρομοκρατία η οποία ακολούθησε τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Καλύπτουν την περίοδο 1944-1945 (Μάρτης `44 - Γενάρης `45, η πρώτη, Φλεβάρης - Ιούνης `45, η δεύτερη, με υπότιτλο "Παραβάσεις της Βάρκιζας", Ιούλης - Οκτώβρης `45 η τρίτη, με υπότιτλο "Δημοκρατικός Νεοφασισμός").
- Ένα υπόμνημα του ΕΑΜ που κατέθεσε στον ΟΗΕ ο Μιχ. Κύρκος (17.2.47) και τη σχετική ομιλία του στον αρμόδιο Επίτροπο Ερεύνης που καλύπτει ολόκληρη την περίοδο από τη Βάρκιζα ως τις αρχές του `47, δηλαδή και την περίοδο από τον Οκτώβρη του `45 και μετά, για την οποία δεν είχε εκδοθεί "Λευκή Βίβλος".