Άπαντα 3
Περί της κοινής μαθηματικής επιστήμης.Τα θεολογούμενα της αριθμητικής
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-352-861-6
Κάκτος, Αθήνα, 6/2011
1η έκδ., Ελληνική, Αρχαία, Ελληνική, Νέα
€ 16.96 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 534 σελ.
Ελληνική, Αρχαία (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ: Με το έργο αυτό ο Ιάμβλιχος προσπαθεί να περιγράψει τις αρχές, τη φύση και τη χρησιμότητα της γενικής μαθηματικής επιστήμης, η οποία εμπεριέχει όλους τους επιμέρους μαθηματικούς κλάδους, όπως την αριθμητική, τη γεωμετρία, τη μουσική-αρμονία και την αστρονομία. Ταυτόχρονα επισημαίνεται ο ενδιάμεσος οντολογικός χαρακτήρας της επιστήμης αυτής, χαρακτήρας ο οποίος την καθιστά απαραίτητη για την κατανόηση τόσο του ανώτερου κόσμου των Ιδεών όσο και του κατώτερου φυσικού κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε.
ΤΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ: Το μοναδικό έργο αριθμητικής θεολογίας που σώζεται από την αρχαιότητα. Σε αυτό ο Ιάμβλιχος περιγράφει τις θεολογικές ιδιότητες που απέδιδαν κυρίως οι πυθαγόρειοι στους δέκα πρώτους αριθμούς.
Ο Ιάμβλιχος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους και διαμορφωτές της νεοπλατωνικής φιλοσοφίας, γεννήθηκε περί το 270 μ.Χ. (κατ` άλλους το 250) στη Χαλκίδα της Κοίλης Συρίας, τη σημερινή Κιννισρίν μεταξύ Λιβάνου και Αντιλιβάνου. Πιθανώς, όταν ο μαθητής του ο Σώπατρος θανατώθηκε από τον Κωνσταντίνο, περί το 330, ο Ιάμβλιχος δεν ζούσε. Καταγόταν από επιφανή οικογένεια και υπήρξε μαθητής του Ανατόλιου και του Πορφύριου στη Ρώμη, όπου οι δύο αυτοί φιλόσοφοι διηύθυναν τη νεοπλατωνική σχολή που είχε ιδρύσει εκεί ο Πλωτίνος. Αργότερα διαφώνησε με τον Πορφύριο και μετέβη στην ιδιαίτερή του πατρίδα, όπου ίδρυσε δική του νεοπλατωνική σχολή.
Ο Ιάμβλιχος θεωρείται ο εισηγητής της μαγείας στον νεοπλατωνισμό, με τη μορφή μιας ανώτερης τελετουργικής πρακτικής η οποία ονομαζόταν θεουργία. Στη φιλοσοφία του βρίσκουν τη θεωρητική τους θεμελίωση κάθε λογής μαγικές τελετουργίες, μαντικές και αστρολογικές προβλέψεις, καθώς και διάφορα δαιμονικά όντα (αρχάγγελοι, άγγελοι, δαίμονες, άρχοντες, πνεύματα κ.ά.), όλα τους προερχόμενα από τον ανατολικό μυστικισμό. Η παράδοση αναφέρει πως ο ίδιος ο Ιάμβλιχος προέβαινε σε μαγικές τελετές και πραγματοποιούσε θαύματα, και γι` αυτό έμεινε γνωστός με την προσωνυμία `θείος`.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]