Η πόλη αποτελείται από ανθρώπους ενώ η χώρα είναι κυρίως "έδαφος" ή χαρτογραφικό περίγραμμα, για να μην πούμε εθνική ιδεολογία. Η πόλη είναι ο πυρήνας της κοινωνίας και, μάλιστα, της ίδιας της Ιστορίας.
Είναι φανερό, λοιπόν, πως η απουσία της συστηματικής διδασκαλίας της πόλης με ζητήματα από τη θεωρία της συγκρότησής της και παραδείγματα από τις πολυάριθμες πόλεις του κόσμου, αποτελεί ένα καταφανές παιδαγωγικό έλλειμμα. Και μάλιστα έχει μια βαθύτερη ενδοεθνική γεωπολιτική σημασία που πρέπει να αναζητηθεί. Η Γεωγραφία μαζί με την Ιστορία, καθώς και η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος μπορούν να συμβάλουν στην αποκατάσταση αυτής της εκπαιδευτικής ασυμμετρίας.
Το βιβλίο αποτελεί καταγραφή μιας πορείας έρευνας και εφαρμογής νέων ιδεών για τη διδασκαλία της πόλης στο πανεπιστήμιο και τη γενική εκπαίδευση και προτείνει ένα διεπιστημονικό και διαθεματικό δρόμο προς την πόλη και τη διδασκαλία της μέσα από τις επισημάνσεις για την κρίση της ελληνικής πόλης. Ο συγγραφέας επεξεργάστηκε τα ζητήματα που εκθέτει στο βιβλίο κατά την πολυετή διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.