Στην εποχή μας, ο σοσιαλισμός δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για την προσέγγιση των πιεστικών ζητημάτων που αναφύονται στο νέο διεθνές περιβάλλον των ταχύτατα παγκοσμιοποιούμενων αγορών και κοινωνιών.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως ο φιλελευθερισμός δεν αμφισβητείται. Όπως συμβαίνει συνήθως, η Ελλάδα απουσιάζει και από αυτή την ιδεολογική διαμάχη αφού, καθηλωμένη στη βολική ασφάλεια των βεβαιοτήτων της πολιτικής της μυθολογίας, επιλέγει να πορεύεται στο μέλλον με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν.
Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να εισαγάγει στην εγχώρια πολιτική συζήτηση τη φιλελεύθερη οπτική, με άξονα τη σύνδεση του φιλελευθερισμού με τη σοσιαλδημοκρατία, την κοινωνία των πολιτών, τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες, τις διεθνείς σχέσεις, καθώς και τις διαφορές του από τον σύγχρονο συντηρητισμό.
Σκοπός του είναι να αποσαφηνίσει το πραγματικό περιεχόμενο του φιλελευθερισμού ως μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την οικονομική ανάπτυξη, την πολιτική διακυβέρνηση και την κοινωνική συμβίωση στη νέα εποχή που ανατέλλει.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]