Η ανασκαφή στο Ακρωτήρι της Θήρας είναι, ίσως η σημαντικότερη της Αρχαιολογικής Εταιρείας κατά τον 20ό αιώνα. Η εύρεση του οικισμού και η ανασκαφή του, αποτέλεσμα επιστημοσύνης και διορατικότητας ξεπέρασε τις προσδοκίες της τολμηρότερης φαντασίας αρχαιολόγου.
Η μεγάλη αυτή ανασκαφή είχε την τύχη να γίνει από τον διδάσκαλο γενεών Ελλήνων αρχαιολόγων, τον Σπυρίδωνα Μαρινάτο, και να συνεχιστεί από τον μαθητή του Χρίστο Ντούμα. Παράλληλα προς το έργο της συντήρησης και της προστασίας των ερειπίων και των κινητών ευρημάτων, μεγάλο έργο έχει γίνει στη μελέτη και δημοσίευση των όσων έχουν βρεθεί έως τώρα. Η Αρχαιολογική Εταιρεία έχει εκδώσει εκτός από τις πολύτιμες επτά εκθέσεις του Σπ. Μαρινάτου, `Excavations at Thera` (1967-1973), μονογραφίες για ειδικά ζητήματα της ανασκαφής στο Ακρωτήρι, με γενικό τίτλο `Ακρωτήρι Θήρας`, τα βιβλία της Χριστίνας Τελεβάντου, `Οι τοιχογραφίες της Δυτικής Οικίας` (1994), της Κλαίρης Παλυβού, `Η οικοδομική τέχνη` (1999), της Παναγιώτας Σωτηρακοπούλου, `Η Νεολιθική και η πρώιμη εποχή του Χαλκού (1999), της Άννας Μιχαηλίδου, `Η μελέτη των ορόφων στα κτήρια του οικισμού` (2001), και ακόμη τον τόμο `Ακρωτήρι Θήρας: Είκοσι χρόνια έρευνας (1967-1987). Συμπεράσματα - προβλήματα - προοπτικές, Ημερίδα, Αθήνα 19 Δεκεμβρίου 1987` (1992), με την επιμέλεια του Χρίστου Ντούμα.
Με τον τόμο τούτον συνεχίζεται η εκδοτική παρουσίαση της μεγάλης ανασκαφής, που έχει ως συμπαραστάτες την `ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ` και προσωπικά τον κ. Αριστείδη Αλαφούζο. Για τη συνδρομή τους αυτή στην προβολή και ενίσχυση των ανασκαφών στο Ακρωτήρι η Αρχαιολογική Εταιρεία εκφράζει τις ευχαριστίες της.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]