Α, Β, Γ, Δ,... οι πρώτες μου δραστηριότητες με κεφαλαία γράμματα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8498-15-0
Σύγχρονες Εκδόσεις, Θεσσαλονίκη, 2008
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 9.54 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
29 x 21 εκ, 268 γρ, 64 σελ.
Περιγραφή

[...] Ο στόχος των δραστηριοτήτων που προτείνονται στο παρόν βιβλίο είναι η ενεργοποίηση των φυσικών ικανοτήτων των μικρών παιδιών οι οποίες μπορούν να αφυπνιστούν ως αποτέλεσμα κινητοποίησης του ενδιαφέροντος, της περιέργεια και της φαντασίας τους. Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παιδαγωγική προσέγγιση υιοθετεί τις βασικές αρχές του διαθεματικού ενιαίου πλαισίου σπουδών του προγράμματος προσχολικής αγωγής. Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει τους παιδαγωγούς, αφού λάβουν υπόψη τους τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει το ευρύτερο μαθησιακό περιβάλλον, να επιλέξουν το γράμμα και τις αντίστοιχες δραστηριότητες που ταιριάζει με τις επιδιώξεις του προγράμματος τους στηρίζοντας έτσι κάθε διαθεματική στρατηγική μάθησης.

Με βάση τα ανωτέρω ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων που προτείνονται για κάθε γράμμα του βιβλίου αναπτύσσονται γύρω από τους εξής άξονες:
1) Παιδί και γλώσσα (προφορική επικοινωνία, γραφή):
Τα μικρά παιδιά καθώς ενθαρρύνονται στην διαδικασία της γραφής των γραμμάτων έρχονται αβίαστα σε επαφή με τον προφορικό λόγο και αναπτύσσουν την ικανότητα της αφήγησης και της συμμετοχής τους σε συζητήσεις. Η διαδικασία αυτή προσφέρει ευκαιρίες όχι μόνο στον παιδαγωγό να τους αφηγηθεί μια ιστορία αλλά και στα ίδια τα παιδιά να δημιουργήσουν μια δική τους ή να κάνουν υποθέσεις για την αρχή ή το τέλος αυτής.
2) Παιδί, δημιουργία και έκφραση (ανάπτυξη εικαστικών δραστηριοτήτων):
Οι δραστηριότητες που συνοδεύουν κάθε γράμμα δίνουν από την άλλη πλευρά ευκαιρίες ανάπτυξης
των εικαστικών τους ικανοτήτων και τούτο διότι ενθαρρύνονται:
α) να πλάθουν σχήματα με την πλαστελίνη και να την μορφοποιούν σε γράμματα,
β) να χρησιμοποιούν διάφορα υλικά για να διακοσμήσουν όπως επιθυμούν τα μεγάλα κεφαλαία
γράμματα αναπτύσσοντας την ικανότητα να επινοούν σχέδια και τεχνικές, να σχεδιάζουν
και να ζωγραφίζουν καθώς και γ) να αναπτύσσουν ικανότητες μορφοποίησης διαφόρων ειδών γραμμών, περιγραμμάτων και μορφών.

Οι προτεινόμενες δραστηριότητες αποτέλεσμα ερευνητικής και πιλοτικής εφαρμογής έχουν δείξει άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα στο ότι μπορούν να αναδείξουν τις έμφυτες φυσικές ικανότητες των μικρών παιδιών, να δώσουν πολλές ευκαιρίες για γραφικούς πειραματισμούς και να τα προετοιμάσουν κατάλληλα για μια επιτυχημένη ένταξη τους στο πεδίο αυτό της μάθησης. [...]

(από τον πρόλογο της συγγραφέως)