Με τη συμπλήρωση 60 ετών από την έναρξη της πανεπιστημιακής μου σταδιοδρομίας σκέφθηκα να παρουσιάσω ένα δημοσίευμα που να περιλαμβάνει την εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητά μου στο χώρο της Αγροτικής Οικονομίας της Ελλάδος κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου και την πρώτη 10ετία του 21ου αιώνα. Η σκέψη μου αυτή ενισχύθηκε από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια διατυπώθηκαν απόψεις (γραπτά και προφορικά), ευτυχώς ελάχιστες, ότι στη χώρα μας η γεωργοοικονομική έρευνα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Μάλιστα την ελάχιστη υπάρχουσα την εντοπίζουν σε ορισμένες υπηρεσίες και άτομα του Υπουργείου Γεωργίας, της Αγροτικής Τράπεζας και του ΚΕΠΕ, προφανώς αγνοούντες την συντελεσθείσα ευρύτατη έρευνα στον τομέα της αγροτικής μας οικονομίας από πολλούς αξιόλογους γεωργοοικονομολόγους των ομώνυμων Εργαστηρίων των Γεωπονικών Σχολών και σποραδικά των Σπουδαστηρίων ορισμένων Οικονομικών Σχολών της χώρας μας κατά την τελευταία υπερπεντηκονταετία.
Είναι ιστορικά βεβαιωμένο ότι υπήρξα ένας από τους πρώτους που συνέβαλαν ουσιαστικά στη θεμελίωση της σύγχρονης γεωργοοικονομικής έρευνας της χώρας μας από τα πρώτα χρόνια της 10ετίας του 1950 τόσο με τη συλλογή πρωτογενών φυσικών ή τεχνικών και οικονομικών (γεωργολογιστικών) δεδομένων, όσο και με την εφαρμογή κλασικών ή βασικών και στατιστικομαθηματικών μεθόδων ανάλυσης αυτών. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι από το 1935 που ιδρύθηκε η Υπηρεσία Γεωργοοικονομικής Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας και το 1937 που συστάθηκε η Εταιρεία Γεωργοοικονομικών Ερευνών μέχρι το 1950 δεν είδε το φως της δημοσιότητος καμιά εργασία που να στηρίζεται σε γεωργολογιστικά δεδομένα και να κάνει χρήση ποσοτικών μεθόδων ανάλυσης.
Παρά τη συνεχή διαχρονικά συμμετοχή μου στην συντελούμενη έρευνα των οικονομικών προβλημάτων της γεωργικής μας παραγωγής (φυτικής και ζωϊκής) κατά τα τελευταία πενήντα και πλέον χρόνια (1955-2010), η παρουσίαση του επιτελεσθέντος ερευνητικού μου έργου δεν αποσκοπεί στην προβολή του προσώπου μου, αλλά στη σφοδρή επιθυμία μου όπως αυτό αποτελέσει μια ιστορική παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενεές γεωργοοικονομολόγων της χώρας μας. Μάλιστα προβαίνω στην παρουσίαση αυτή με τη συναίσθηση ότι απηχώ τις απόψεις και τους οραματισμούς όλων των γεωργοοικονομολόγων της εποχής εκείνης που σήμερα δεν βρίσκονται στη ζωή.
Ελπίζεται ότι η παρούσα δημοσίευση, που αντανακλά την εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα και εμπειρία μιας εξηκονταετίας και ιδιαίτερα την αναφερόμενη στις πολύ δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες ξεκίνησα και συνέχισα τις γεωργοοικονομικές έρευνες των πρώτων 10ετιών, μπορεί να αποβεί χρήσιμη τόσο για τους σημερινούς, όσο και για τους αυριανούς επιστήμονες που ασχολούνται ή θα ασχοληθούν με την εκπαίδευση και την έρευνα της αγροτικής μας οικονομίας.