[...] Ο τρόπος που εργάστηκα είναι απλός και δε βασίζεται σε ιδιαίτερες γνώσεις ούτε σε κάποια συγκεκριμένα πρότυπα.
Οι κύριοι θεματικοί άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκα είναι τέσσερις: Η πολιτική, η κοινωνική ζωή, η οικονομία και ο πολιτισμός. Οφείλω να πω ότι εστίασα το ενδιαφέρον μου όχι μόνο στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα αλλά και στις πολύ μικρές ειδήσεις. Κυρίως σ` αυτές. Με ενδιέφεραν όχι μόνο οι πράξεις και οι δηλώσεις των επωνύμων αλλά και η ζωή του απλού ανθρώπου αν και δυστυχώς ο τύπος πολύ ασχολιόταν και κατέγραφε το τι πρέσβευε ο αγρότης και το πώς ζούσε ο εργάτης.
Μετά την αποδελτίωση των εφημερίδων και τη συγκέντρωση όλου του υλικού πρόβαλε το ερώτημα αν θα έπρεπε να εκθέσω τα γεγονότα σύμφωνα με τη χρονική διαδοχή τους ή κατά θέματα. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό επέλεξα την πρώτη λύση διότι εκείνο που πρωτίστως επιδιώκω με αυτήν εδώ την εργασία είναι να δείξω την εξέλιξη τις διαφοροποιήσεις και τους μετασχηματισμούς που υπέστη η τρικαλινή κοινωνία από την προσάρτηση της Θεσσαλίας ως τις μέρες μας.
Ο τεράστιος όγκος του υλικού που συνέλεξα με υποχρεώνει να κατανείμω την εργασία μου σε τρεις τόμους. Ο πρώτος καλύπτει την περίοδο 1881-1910, δηλαδή από την απελευθέρωση ως την αγροτική επανάσταση και την είσοδο του Βενιζέλου στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας. Ο δεύτερος, 1911-1940, αρχίζει λίγο πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους για να τελειώσει με την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ενώ ο τρίτος αναφέρεται στα χρόνια της Κατοχής, του Εμφυλίου και της Ανασυγκρότησης της χώρας δηλαδή από το 1940-1960.
Η απόφασή μου να τερματίσω την εργασία μου στο 1960 δεν είναι ούτε αυθαίρετη ούτε τυχαία. Από το 1960 και μετά συμμετείχα ενεργά στη ζωή και το γίγνεσθαι αυτής της πόλης και αυτό με εμποδίζει να είμαι όσο θέλω κι όσο πρέπει αντικειμενική. Επιπλέον, πιστεύω πως οι μεγάλες και ουσιαστικές αλλαγές που υπέστη η τρικαλινή κοινωνία έχουν ήδη συντελεσθεί. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]