Γιατί ν` ασχοληθώ μ` αυτό το τετράδιο...
Στην εποχή της ταχύτητας και του διαδικτύου, όταν οι πληροφορίες έρχονται έτοιμες από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, είναι δύσκολο να αντικατασταθεί η εικόνα από ένα κείμενο, όσο καλογραμμένο κι αν είναι. Κι έχουν δίκιο οι μαθητές όταν πολλές φορές μέσα στην τάξη ή στο σπίτι τους αρνούνται να γράψουν.
Στο μυαλό τους ανακατεύονται διάφορες εικόνες μαζί με γεγονότα, με σκέψεις και συναισθήματα. Υποφέρουν από αυτού του είδους τη σύγχυση. Γι` αυτό τις περισσότερες φορές αρνούνται να μπουν στη διαδικασία της ανάπτυξης ενός θέματος. Προσπαθώντας να βάλουν σε τάξη τις σκέψεις τους μένουν τελικά αμήχανοι αναζητώντας κάποια διέξοδο. Και εντέλει αδυνατούν να βρουν τον τρόπο να ξεκινήσουν.
Όμως όλα τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν έναν ωραιότατο μύθο με αίσιο τέλος. Ο γλωσσικός κώδικας επικοινωνίας είναι μία μαθηματική πράξη. Και μη σας φαίνεται περίεργο. Όπως στα μαθηματικά απαιτείται συγκεκριμένη λογική, έτσι και στη γλώσσα. Κάθε λέξη που χρησιμοποιώ αποτελεί μία πράξη. Η κατάλληλη λέξη στην κατάλληλη σειρά. Κι έτσι δημιουργώ την πρόταση.
Πολλές προτάσεις, που ακολουθούν λογικά τη σκέψη μου, δημιουργούν μια παράγραφο. Και τελικά η κάθε παράγραφος μπορεί, όταν δεν είναι ξεκομμένη από τις υπόλοιπες, να καταλήξει σ` ένα ωραιότατο κείμενο.
Το μόνο που χρειάζεται είναι τεχνική. Μόνο μ` αυτή μπορούμε να πετύχουμε το σκοπό μας, δηλαδή το αποτελεσματικό γράψιμο.
Το τετράδιο αυτό, φίλε μαθητή, πιστεύουμε πως θα σε βοηθήσει ν` ανακαλύψεις τον τρόπο να γράφεις σωστά. Χωρίς να σε κουράζει, δίνοντάς σου οδηγίες και βοηθώντας τη δική σου προσπάθεια ν` ανακαλύψεις μέσα από εξάσκηση πόσο απλό είναι το γράψιμο, όταν γίνεται τηρώντας κάποιες αρχές.
Είστε πια μαθητές της έκτης τάξης, αρκετά ώριμοι για να μπορείτε να αντιληφθείτε τις βασικές λειτουργίες της γλώσσας μας. Εμείς θέλουμε πολύ να σας βοηθήσουμε να βάλετε ένα ακόμη λιθαράκι στη δημιουργική σας αυτή προσπάθεια.
Καταλήγοντας, πιστεύουμε πως το σωστό γράψιμο δεν αποτελεί αντικείμενο μόνο του γλωσσικού μαθήματος, αλλά και όλων των άλλων μαθημάτων που έχουν σχέση με το λόγο. Τη φυσική προδιάθεση την έχουμε όλοι μας και γι` αυτό μπορούμε να μάθουμε να προάγουμε το γραπτό λόγο, ενώ η σωστή εφαρμογή και τελειοποίησή του είναι θέμα εξάσκησης.