Το ελεύθερο σχέδιο. Τόμος 1.
Συνθέσεις με μολύβι
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-405-171-7
Ίων, Αθήνα, 1/2001
5η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 18.26 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
28 x 21 εκ, 651 γρ, 179 σελ.
τ. 1 από 2
Περιγραφή

Το σχέδιο, είναι μέσο επικοινωνίας, αλλά και μια ευχάριστη ενασχόληση. Μια παγκόσμια γλώσσα που μας καλεί να καταγράψουμε μορφές, ιδέες και να δημιουργήσουμε αρμονικές συνυπάρξεις χρωμάτων και παραστάσεων. `Ομως, όλα αυτά θέλουν κάποιες κατευθύνσεις και αρχές.
Το βιβλιαράκι αυτό που έχετε στα χέρια αποτελεί μικρό βοήθημα για το ελεύθερο σχέδιο, ή καλύτερα "σημειώσεις" για το ελεύθερο σχέδιο και τη ζωγραφική. `Ενα εγχειρίδιο για την κατηγορία αυτή της τέχνης, κι ένα πρώτο βήμα.
Η σχετική ελληνική βιβλιογραφία, βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως δεν υπάρχουν ικανοί να γράψουν κάποιο βοήθημα. Βέβαια, κυκλοφορούν από χρόνια παραπλήσια βοηθήματα, που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες ή δεν αγγίζουν το θέμα. Δεν έχουμε πρόθεση να ισχυριστούμε, ότι εμείς θα καλύψουμε το μεγάλο κενό. Ούτε να υπονοηθεί πως εμείς είμαστε οι αξιότεροι, είτε οι "ειδικοί". Αντίθετα. Απλά εκφράζουμε μέσα από τις σελίδες που ακολουθούν , ελεύθερα και ανεμπόδιστα τις εμπειρίες μας σαν γενικά γνωρίσματα και βασικές αρχές για τους ασχολούμενους με το ελεύθερο σχέδιο. `Ετσι, ανατρέπουμε και τις απόψεις ορισμένων ειδικών , που επιμένουν στις θέσεις τους: "Το ελεύθερο σχέδιο δεν διδάσκεται", ή "εάν δεν έχεις ταλέντο, δεν κάνεις σ` αυτό τον χώρο...". Δεν έχουμε πρόθεση να διδάξουμε εδώ ελεύθερο σχέδιο, είτε να αποταθούμε μόνο σ` εκείνους που έχουν κάποιο ταλέντο. Ταπεινά θα προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κάθε ενδιαφερόμενο για το ελεύθερο σχέδιο και να του προσφέρουμε κάποια οπτικά ερεθίσματα για παρατήρηση και αξιοποίηση.
Χωρίς να θεωρηθεί εγωκεντρικό, στα είκοσι ή περίπου χρόνια προσφοράς μας στην εκπαίδευση, στις διάφορες βαθμίδες, κάτι έχουμε να πούμε. Αρχικά στις ,Σχολές Σχεδιαστών "παλαιού τύπου", συνέχεια στην Ανωτέρα Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών, των ΤΕΙ της Αθήνας και μετέπειτα στον τομέα των Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τελευταία στα τμήματα βρεφονηπιοκόμων αποφοίτων λυκείου της ίδιας βαθμίδας.