Το αρχείο του Νικόλαου Χαντέλη. Διερμηνέα του Ελληνικού Γενικού Προξενείου Ιωαννίνων (1901-1913).Υποπρόξενου στην Αττάλεια Μ. Ασίας (1914-1917)
Ενενήντα χρόνια από την απελευθέρωση της Ηπείρου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-385-155-4
Εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα, 9/2002
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 13.78 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 471 γρ, 247 σελ.
Περιγραφή

Ο Νικόλαος Χαντέλης εύρε τον τραγικώτερον των θανάτων εις τα ύδατα της Αδριατικής, όστις κατά τους προσφάτους χρόνους της δουλείας μας, ως διερμηνεύς του Ελληνικού Προξενείου, υπήρξε το κορύφωμα του πατριωτισμού και τις αθορύβου δράσεως, είναι όνομα τόσο συμπαθές και τόσον αλησμόνητον δια τας επερχόμενας γενεάς, ώστε να νομίζωμεν, ότι περιττεύει πάσα προς την κοινωνίαν μας σύστασις. . . . Εάν ποτέ επιχειρηθή εξιστόρησις της αγωνιώδους και σκληράς εκείνης εποχής, δεν ηξεύρομεν, εάν ο ιστορικός θα εύρισκε την κατάλληλον θέσιν να τοποθετήση τον Νικόλαον Χαντέλην, εις την θέσιν την ανάλογον προς το ύψος του πατριωτισμού του, την αθορύβου δράσεώς του, και της υψηλής διανοητικότητος, της ιδικής του ευγενείας και καλωσύνης, της παρθενικής του ψυχής, ήτις του επέτρεψε την συγκατάβασιν να βαστάξη εις τους ώμους του μιαν κολοσσιαίαν εργασίαν, αλλά να γίνη και μια αναβάθρα της ανυψώσεως των άλλων . . . Η πλήρης αφοσίωσις του προς την διακονίαν της Ελληνικής Πίστεως, ο αγνός πατριωτισμός του και απαράμιλλος δραστηριότης του κατέλαβον εν τη συνειδήσει του αλησμόνητου Ζαγορίσιου τόσον χώρον, ώστε να μη επιτρέπεται η παρείσδυσις υπολογισμού αποσκοπούντων εις την υστεροφημίαν (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
ΜΕΡΟΣ Α
ΓΕΝΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
ΜΕΡΟΣ Β
ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ Ν. ΧΑΝΤΕΛΗ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ
ΜΕΡΟΣ Γ
ΤΑ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ Ν. ΧΑΝΤΕΛΗ
ΜΕΡΟΣ Δ
ΛΟΙΠΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΥ Ν. ΧΑΝΤΕΛΗ
ΜΕΡΟΣ Ε
ΑΛΛΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

“(Ο Νικόλαος Χαντέλης) εύρε τον τραγικώτερον των θανάτων εις τα ύδατα της Αδριατικής, όστις κατά τους προσφάτους χρόνους της δουλείας μας, ως διερμηνεύς του Ελληνικού Προξενείου, υπήρξε το κορύφωμα του πατριωτισμού και της αθορύβου δράσεως, είναι όνομα τόσον συμπαθές και τόσον αλησμόνητον δια τας επερχομένας γενεάς, ώστε να νομίζωμεν, ότι περιττεύει πάσα προς την κοινωνίαν μας σύστασις…

 

Εάν ποτέ επιχειρηθή εξιστόρισις της αγωνιώδους και σκληράς εκείνης εποχής, δεν ηξεύρομεν, εάν ο ιστορικός θα εύρισκε την κατάλληλον θέσιν να τοποθετήση τον Νικόλαον Χαντέλην, εις την θέσιν την ανάλογον προς το ύψος του πατριωτισμού του, της αθορύβου δράσεώς του και της υψηλής διανοητικότητος, της ιδικής του ευγενείας και καλωσύνης, της παρθενικής του ψυχής, ήτις του επέτρεψε την συγκατάβασιν να βαστάξη εις τους ώμους του μίαν κολοσσιαίαν εργασίαν, αλλά να γίνη και μία αναβάθρα της ανυψώσεως των άλλων…

 

Η πλήρης αφοσίωσίς του προς την διακονίαν της Ελληνικής Πίστεως, ο αγνός πατριωτισμός του και απαράμιλλος δραστηριότης του κατέλαβον εν τη συνειδήσει του αλησμονήτου Ζαγορίσιου τόσον χώρον, ώστε να μη επιτρέπεται η παρείσδυσις υπολογισμού (;) αποσκοπούντων εις την υστεροφημίαν…”

Εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ, Ιωάννινα, 20.9.1919