Τι είναι η ζωή
Πνεύμα και ύλη: Αυτοβιογραφικά σκαριφήματα
What is life (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-7122-28-5
Τραυλός, Αθήνα, 1995
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 15.72 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 236 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο «Τι είναι η ζωή;» του βραβευμένου με Νόμπελ, Erwin Schrodinger, είναι ένα από τα μεγάλα κλασικά επιστημονικά έργα του εικοστού αιώνα. Δημοσιεύθηκε στα τέλη του 1944 και αντικαθρεφτίζει την αγωνιώδη αναζήτηση απαντήσεων - από έναν διακεκριμένο φυσικό - στα μύχια της βιολογίας. Γράφτηκε για τον ``μέσο αναγνώστη``, αλλά αποδείχθηκε ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα για τη γένεση της μοριακής βιολογίας και την επακόλουθη ανακάλυψη της δομής του DNA.
Ο φιλόσοφος Karl Popper χαιρέτισε το έργο ως ένα ``όμορφο και σημαντικό βιβλίο``. Το μέρος που τιτλοφορείται «Πνεύμα και Ύλη» - δημοσιεύθηκε σε μορφή τόμου το 1958 - αποτελεί δοκίμιο έρευνας σχέσεων που παρέμεναν ανεξιχνίαστες και προβλημάτιζαν ανέκαθεν τους φιλοσόφους. Πραγματεύεται τη συνειδητότητα, τη μοναδικότητα του Νου, τις αισθήσεις, τη βούληση και την ελευθερία, την επιστήμη και τη θρησκεία. Η άποψη του Schrodinger σε τέτοια θέματα φαντάζει σκληρά υλιστική, αφού φτάνει στο σημείο να αγνοεί ακόμα και την πιθανότητα ``μη φυσικού`` πνεύματος.
Στην έκδοσή μας τα δύο έργα παρουσιάζονται σε μορφή ενός τόμου· επίσης μεταφράζονται από τα γερμανικά, και δημοσιεύονται για πρώτη φορά, αυτοβιογραφικά κείμενα του συγγραφέα, μέσα από τα οποία παρουσιάζεται ένα εντυπωσιακό τμήμα της ζωής του. Έτσι, πλαισιώνεται το επιστημονικό έργο του Schrodinger και διαμορφώνεται ευκρινώς το ψηφιδωτό της προσωπικότητάς του. [...]


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Πρόλογος στην Ελληνική Έκδοση (Σταμάτης Αλαχιώτης)
Εισαγωγή (Roger Penrose)
Πρόλογος
1. Η Προσέγγιση του Κλασικού Φυσικού
2. Ο Μηχανισμός της Κληρονομικότητας
3. Μεταλλάξεις
4. Η Κβαντομηχανική Μαρτυρία
5. Ανάλυση και Δοκιμή του ''Μοντέλου'' του Delbruck
6. Τάξη, Αταξία και Εντροπία
7. Βασίζεται η Ζωή στους Νόμους της Φυσικής;
Επίλογος
Πνεύμα και Ύλη
1. Η Φυσική Βάση της Συνειδητότητας
2. Το Μέλλον της Κατανόησης
3. Η Αρχή της Αντικειμενοποίησης
4. Το Αριθμητικό Παράδοξο: η Μοναδικότητα του Νου
5. Επιστήμη και Θρησκεία
6. Το Μυστήριο των Αισθητικών Ιδιοτήτων
Αυτοβιογραφικά Σκιαγραφήματα